Heythrop College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Heythrop College er et kollegium underlagt University of London, som ligger på Kensington Square i Kensington, London. Det tilbyr grader i filosofi og teologi, og det drives også forskning innen relaterte områder. Frem til 1960-årene tok det bare imot jesuitter som studenter, men det er nå åpent for andre også.

Det ble grunnlagt i 1614 av jesuitter i Leuven i Belgia, og flyttet i 1624 til Liège. I forbindelse med krigene etter den franske revolusjon flyttet det til England, som da igjen hadde åpnet for katolsk virksomhet i landet. Det var først delt i to avdelinger: Det ble undervist i filosofi ved Stonyhurst College i Lancashire, og i teologi ved St. Beunos i det nordlige Wales.

I 1926 flyttet de to avdelingene sammen i Heythrop i Oxfordshire. De flyttet så til London i 1970, men beholdt navnet Heythrop. I 1971 ble det et kollegium ved University of London, og i 1993 flyttet det til sin nåværende bygning i Kensington.

Biblioteket har en av Englands største samlinger av tidlige teologiske tekster, hvorav mange bind må oppbevares utenfor campus. Heythrop Journal blir gitt ut av kollegiet, og det drives et senter for kristen og interreligiøs dialog der.

Studenter ved presteseminaret Allen Hall har mulighet til å ta tilleggsutdannelse ved Heythrop College, hvilket har medført at flere norske katolske prester har deler av sin utdannelse derfra. Oslos biskop Bernt Ivar Eidsvig, som riktignok ikke studerte ved Allen Hall, har tatt lisensiatstudier der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]