Herodes Agrippa I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Herodes Agrippa I
Agrippa I-Herod agrippa.jpg
Født 10 f.Kr.
Død 44
Caesarea
Ektefelle Cypros
Far Aristobulus, sønn av Herodes den store
Mor Berenice
Bror Herodes av Chalkis, Aristobulus den yngre
Søster Herodias
Barn Herodes Agrippa II, Berenike

Herodes Agrippa I (født 10 f.Kr., død 44 e.Kr.) var sønnesønn av Herodes den store. Han var sønn av Aristobulos og hans kone Berenice, som var datteren til Salome, søsteren til Herodes den store. Herodes Agrippa I var broren til Herodes av Chalkis og Herodias.

Herodes Agrippa fikk opprinnelig navnet Marcus Julius Agrippa. Han ble gift med Kypros, en datter av Fasael, sønn av Fasael, en bror av Herodes den store. Herodes Agrippa I var far til Herodes Agrippa II, Berenike, Drusilla og Mariamne.

Herodes Agrippa ble oppdratt ved hoffet i Roma. Han nøt keiser Tiberius' gunst, og ble utdannet sammen med keiserens sønn Drusus. Senere ble han tvunget til å forlate Roma på grunn av gjeld. Herodes Agrippa førte en tid en omflakkende tilværelse, men han fikk etter hvert hjelp av sin onkel, Herodes Antipas. På et tidspunkt ble han venn med den fremtidige keiser Caligula, og uttalte en gang at han håpet han snart kom til å bli keiser. Dette ble sett på som en fornærmelse mot Tiberius. Da dette nådde ut, ble Herodes Agrippa kastet i fengsel, og risikerte dødsstraff. Imidlertid døde Tiberius ikke så lenge etter, og Caligula ble keiser. Herodes Agrippa vant gunst hos Caligula, som gjorde ham til fyrste.

Han var den siste regenten som samlet hele Palestina under sitt styre. Caligula utnevnte ham først til regent over Batanea og Trachonitis, det landområdet som Herodes Filippo hadde regjert over, og senere også Herodes Antipas' landområde. Senere gjorde Claudius ham til konge over hele Palestina. Han regjerte da over et like stort område som Herodes den store hadde regjert over.

Han søkte å innynde seg hos folket, og han var med på å forfølge den kristne menighet. (Apg 12) Han lot apostelen Jakob henrette, men han døde selv samme år. (Apg. 12,21-23)