Hopp til innhold

Styrmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Styrmann er en dekksoffiserpassasjer- og handelsskip.[1] Styrmannen er skipets navigasjonsoffiser, og i havn bistår vedkommende overstyrmannen i laste- og lossearbeidet.[2]

Det skilles ofte mellom første- og andrestyrmann, basert på erfaringsnivå til vedkommende.[3] Et større handelsskip har normalt tre styrmenn om bord i tillegg til skipsføreren. Disse kan bli betegnet som førstestyrmann, andrestyrmann og tredjestyrmann, eventuelt som overstyrmann, førstestyrmann og andrestyrmann.

Vanlig ansvarsfordeling av i dag[rediger | rediger kilde]

  • Overstyrmann er ansvarlig for dekksdepartementet og har ansvar for lasting og lossing av skipet samt vedlikeholdsarbeid på dekk. Overstyrmannen har i et trevaktssystem normalt ansvar for navigasjonsvaktene fra 04-08 og fra 16-20.
  • Førstestyrmann er normalt skipets navigasjonssoffiser og har ansvar for seilasplanlegging, ettersyn av navigasjonsutstyr og vedlikehold av sjøkart. Førstestyrmann har ofte også ansvar for vedlikehold av brannutstyr. Førstestyrmann går normalt navigasjonsvakt fra 00-04 og fra 12-16.
  • Andrestyrmann har ansvar for navigasjon av skipet fra 08-12 og fra 20-24. Andrestyrmann har ofte ansvar for vedlikehold og ettersyn av skipets redningsutstyr. Videre har han ofte ansvar for oppdatering av nautiske publikasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Styrmann», Ordbøkene
  2. ^ «Maritim Karriere», Maritim Karriere
  3. ^ «Yrkesbeskrivelse Styrmann», Utdanning.no
Autoritetsdata