Heldiggrisen Babe i byen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heldiggrisen Babe i byen
orig. Babe: Pig in the City
Generell informasjon
GenreDramakomedie, fantasyfilm, filmkomedie
Utgivelsesår1998
NasjonalitetAustralia, USA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGeorge Miller[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusGeorge Miller, Judy Morris Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Bill Miller, Doug Mitchell, George Miller
MusikkNigel Westlake Rediger dette på Wikidata
FotoAndrew Lesnie Rediger dette på Wikidata
KlippJay Friedkin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMagda Szubanski,[4] James Cromwell,[2] Mary Stein,[2] Elizabeth Daily,[4] Danny Mann,[4] Steven Wright,[4] Mickey Rooney,[4] Adam Goldberg,[4] Glenne Headly,[4] Hugo Weaving,[4] James Cosmo,[4] Miriam Margolyes,[4] Nathan Kress,[4] Roscoe Lee Browne,[4] Russi Taylor,[4] Stanley Ralph Ross,[4] Carly Schroeder,[5] Paul Livingston,[5] Jim Cummings,[5] Naomi Watts,[5] Jennifer Kent[5] Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Elizabeth Daily Rediger dette på Wikidata
FortellerRoscoe Lee Browne Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapKennedy Miller Mitchell Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
Totalomsetning7 771 751 AU$ (Australia)[6] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1998
28. januar 1999 (Tyskland)[7]
25. november 1998
ForgjengerHeldiggrisen Babe Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Heldiggrisen Babe i byen er en eventyr-film fra 1998, og oppfølger til filmen Heldiggrisen Babe fra 1995. Regissør var George Miller, som også var med på å skrive manus. De aller fleste skuespillerne fra den første Babe-filmen dukket opp igjen, for å repetere sine tidligere roller fra den første flmen - blant annet James Cromwell, Miriam Margolyes og Hugo Weaving. Filmen hadde premiere 25. november 1998.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Noen uker etter hendelsene fra den første filmen fortsetter grisen Babe som sauegjeter og ser opp til sin herre, bonden Arthur Hoggett. Men en dag forårsaker Babe utilsiktet en ulykke, samtidig som den forsøker å hjelpe bonden Hoggett med å reparere en pumpe til gårdens brønn. Arthur pådrar seg alvorlige skader, og klarer ikke lenger å ta seg av gården. Hans kone Esme får i oppgave å ta hånd om hele gården alene. Kort tid senere kommer representanter fra en bank for å informere Hoggett, om at de har misligholdt boliglånet på gården.

Ekteparet kommer derfor til å bli kastet ut fra gården i slutten av måneden, med mindre de kan betale ned hele summen. Esme oppdager et flyveblad angående en gjeterhund-konkurranse, som lover en så stor premie at hun kan redde gården deres. Derfor forlater Esme og Babe gården sammen. På flyplassen i byen Metropolis signaliserer en overivrig beagle ved navn Snoop, feilaktig at Babe og Esme frakter ulovlige stoffer. Sikkerhetsoffiserer ved flyplassen avhører Esme, noe som får henne til å gå glipp av deres neste fly. Ettersom Esme ikke klarer å få tak i innkvartering som tillater dyr i en stor, ukjent by, blir Esme oppsøkt av en vaktmester på flyplassen som henviser dem til et passende hotell.

Når Esme forlater Babe for å ta en telefon hjem, jager Babe etter en panamansk apekatt med hvit ansikt ved navn Tug - som har stjålet Esmes koffert. Babe møter også en trio sjimpanser – Bob, hans gravide kone Zootie og lillebroren Easy – samt Thelonius, en sivilisert orangutang (opprinnelig fra Borneo) som er tjener for utleierens eldre onkel, Fugly. Babe nekter først å være med på opplegget deres, men aksepterer når apene insinuerer at han kommer til å bli betalt - midler Babe kan bruke for å redde familiens gård. Når Esme kommer tilbake, får Fugly henne til å tro at Babe har stukket av i byen. Under letingen etter Babe blir Esme arrestert. Senere den dagen planlegger sjimpansene seg for å stjele mat fra en butikk, og bruker Babe til å distrahere et par vakthunder. Når hundene jager Babe rundt i nabolaget, faller han ned i en kanal - men svømmer i sikkerhet. Babe kommer tilbake for å redde en av hundene fra å drukne, som takknemlig lover å begynne som Babes livvakt. Babe inviterer deretter alle herreløse katter og hunder i området til hotellet.

Babe står deretter sammen dyrene og synger en sang, som blir overhørt av en and som tidligere bodde ved Hoggett-gården, Ferdinand, som forlot gården på leting etter Babe. Men dette blir avbrutt når Flooms sin spionerende nabo, Hortense, som kontakter politiet angående alt bråket. Politiet bryter seg inn på hotellet, og fjerner alle dyrene bortsett fra Babe, Tug, Ferdinand og en funksjonshemmet Jack russell-terrier ved navn Flealick. Dagen etter blir Esme løslatt fra varetekt, etter å ha forklart sin knipe for en dommer. Den natten infiltrerer Babe, Tug, Ferdinand og Flealick et anlegg, og redder alle de fengslede vennene deres. Ved hotellet konfronterer Fugly snart Hortense om hvor alle dyrene har blitt av, og legger deretter ut for å finne igjen alle dyrene sine.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0120595/; besøksdato: 12. april 2016.
  2. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/babe-swinka-w-miescie; besøksdato: 12. april 2016.
  3. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=12265.html; besøksdato: 12. april 2016.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.imdb.com/title/tt0120595/fullcredits; besøksdato: 12. april 2016.
  5. ^ a b c d e (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  6. ^ https://web.archive.org/web/20110218045303/http://film.vic.gov.au/resources/documents/AA4_Aust_Box_office_report.pdf; besøksdato: 4. oktober 2023.
  7. ^ www.kinokalender.com, besøkt 4. januar 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]