Heldiggrisen Babe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heldiggrisen Babe
orig. Babe
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, filmatisert litteratur, dramafilm
Utgivelsesår1995
NasjonalitetAustralia, USA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiChris Noonan Rediger dette på Wikidata
ManusGeorge Miller, Chris Noonan Rediger dette på Wikidata
Basert på
Heldiggrisen Babe[1] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Bill Miller, George Miller
MusikkNigel Westlake Rediger dette på Wikidata
FotoAndrew Lesnie Rediger dette på Wikidata
KlippMarcus D'Arcy Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJames Cromwell, Magda Szubanski, Brittany Byrnes, Tina Lifford,[2] Patrika Darbo,[2] Paul Goddard,[2] Marshall Napier,[2] Ross Bagley,[2] Rosanna Huffman[2] Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Christine Cavanaugh, Danny Mann, Hugo Weaving, Miriam Flynn, Miriam Margolyes, Roscoe Lee Browne, Russi Taylor, Paul Livingston Rediger dette på Wikidata
FortellerRoscoe Lee Browne Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapKennedy Miller Mitchell Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
Totalomsetning254 100 000 USD (globalt),[3] 36 776 544 AU$ (Australia)[4] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1995
7. desember 1995 (Tyskland)[5]
UtmerkelserOscar for beste visuelle effekter (1994) (vinner: Scott E. Anderson, Charles Gibson, Neal Scanlan, John Cox, tema for: 68th Academy Awards)
Genesis Award
OppfølgerHeldiggrisen Babe i byen Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Heldiggrisen Babe var en dramafilm fra 1995 regissert av Chris Noonan, og handler om en gris som begynner å gjete sau. Filmen blir fortalt av Roscoe Lee Browne, og handlingen ble filmet i Robertson, New South Wales. Filmen ble sluppet den 4. august 1995. En oppfølger, Babe: Pig in the City, hadde premiere i 1998.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Babe, en foreldreløs grisunge, blir valgt ut som premie til en konkurranse. Vinneren er en bonde, Arthur Hoggett, som tar grisen med seg hjem, og lar den bo hos en Border collie ved navn Fly, kameraten hennes Rex og valpene deres i en stor låve på gården. En and ved navn Ferdinand hyler som en hane hver morgen, for å vekke folk slik at han blir ansett som nyttig på gården og bli skånet for å bli slaktet og spist. Han overtaler Babe til å hjelpe ham med å ødelegge en vekkerklokke som truer dette oppdraget hans. Til tross for at de lykkes med dette, vekker de også Hoggett-ekteparets katt - og i all forvirringen og bråket ødelegger de stuen deres ved et uhell. På et møte med alle dyrene instruerer Rex at Babe skal holde seg lang unna Ferdinand og hjemmet til menneskene. Noe senere, når Flys valper blir lagt ut for salg, spør Babe om han kan kalle Fly for «mamma»

I løpet av julen blir Hoggett-ekteparet besøkt av familie-medlemmer. Babe blir nesten valgt som julemiddag, men Ferdinands kjæreste Rosanna blir valgt i stedet. 1. juledag blir Ferdinand deprimert når Rosanna blir tilberedt som familiens julemiddag, og han flykter fra gården. I mellomtiden rettferdiggjør Babe sin eksistens på gården, ved å varsle Hoggett om sauetyver som stjeler sauer fra en åker i området. Dagen etter legger Hoggett merket til at Babe sortere hønene etter farge, og skiller mellom de brune og de hvite hønene. Imponert tar han med seg grisungen til en åker, og lar ham forsøke å gjete sauene. Oppmuntret av en eldre søye ved navn Maa, samarbeider sauene med Babe. Men Rex oppfatter Babes handlinger som en fornærmelse mot alle ordentlige gjeterhunder, og konfronterer Fly fordi han mener at hun oppmuntrer Babe. Rex skader beinet hennes, og biter ved et uhell Hoggetts hånd når bonden forsøker å gripe inn. Rex blir deretter lenket til hundehuset, i munnkurv og med bedøvelse - og overlater hele sauegjeter-jobben til Babe.

En morgen oppdager Babe en trio av villhunder som angriper sauene. Selv om han klarer å skremme dem vekk, blir Maa dødelig skadet og dør som et resultat. Hoggett dukker opp hos sauene kort tid senere og tror først at det var Babe som drepte sauen hans, og planlegger å skyte grisen. Men Fly klarer å distrahere Hoggett lenge nok, frem til Hoggett får vite om villhundenes angrep på andre gårder i området. Hoggett melder senere på Babe på til en lokal gjeterhund-konkurranse. Siden det var dårlig vær natten før, lar Hoggett ham og Fly inn i huset. Imidlertid blir Babe skadet av katten, når Babe forsøker å snakke med henne, så Hoggett kaster katten sin umiddelbart ut av huset.

Når katten slippes inn igjen senere, hevner hun seg på Babe ved å avsløre at mennesker spiser griser. Forferdet løper Babe ut til låven, og får vite av Fly at dette er sant. Neste morgen oppdager Fly at Babe har stukket av fra gården. Hun og Rex varsler Hoggett, og de begynner å lete etter ham. Rex oppdager Babe på en kirkegård, og Hoggett tar ham med seg hjem. Imidlertid er han fortsatt demoralisert, og nekter å spise. Hoggett gir ham drikke fra en tåteflaske, synger for ham og gjennomfører en dans. Alt dette gjenoppretter Babes tro på Hoggett-familiens kjærlighet, og Babe begynner å spise ordentlig igjen.

I løpet av gjeterhund-konkurransen møter Babe alle sauene som han skal forsøke å gjete, men de ignorerer forsøkene hans på å snakke med dem. Samtidig blir Hoggett sterkt kritisert av de forvirrede dommerne, og latterliggjort av publikum for å bruke en gris i stedet for en vanlig gjeterhund. Så Rex tilbake til Hoggett-gården for å spørre sauene hva de kan gjøre for å hjelpe Babe. De andre sauene gir Rex et hemmelig passord, mot et løfte om at Rex skal behandle sauene mye bedre i fremtiden. Rex kommer tilbake til konkurransen akkurat i tide for å formidle det hemmelige passordet til Babe, og sauene i konkurransen går deretter med på å følge alle instruksjonene hans feilfritt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]