Jack russell-terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Russell-terrier
Jack Russell terrier
Par02.jpg
HundetypeTerrier
OpprinnelseEngland
EgenskaperSelskapshund, jakthund
Livsløp12–18
StørrelseLiten (Ca. 5-6 kg)
Passer forAktive eiere
Anerkjennelser
FCIGr. 3 seksjon 2
(FCI #345)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Jack Russell-terrier (FCI #345) tilhører gruppen av små terriere og stammer fra England der den ble brukt som jakthund (hihund). Jack Russell-terrieren skulle følge jegeren til fots, og derfor avlet man fram hunder med korte ben. I dag kan rasen variere en del i utseende og størrelse.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Jack Russell-terrier oppsto på 1800-tallet og er et resultat av pastor John Russells arbeider. Han avlet fram en stamme av foxterriere for sine egne behov, nemlig en hund som orket å bli med hans foxhounder på revejakt, og var liten og tøff nok til å krype inn i revehiet og jage ut reven. Det utviklet seg to parallelle varianter, en litt større og en litt mindre. Den største er nå kjent som Parson russell-terrier.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

En Jack Russell-terrier er en stor hund i en liten kropp; den er uredd og utholdende. En Jack Russell-terrier er en fin selskapshund, men den trenger mye mosjon og hjernetrim for å ha det bra. Dette er en intelligent hund som raskt tar til seg lærdom, men den kan også være sta slik at eieren bør være tålmodig og oppfinnsom når hunden skal lære nye triks.

Da en Jack Russell-terrier gjerne tar lederrollen bør man raskt etablere rangordningen i familien slik at problemer unngås senere. Som med de fleste andre hunder skal man bygge opp gjensidig respekt ved hjelp av omtanke og kjærlighet. En Jack Russell-terrier lærer meget godt ved hjelp av ros. Når Jack Russell-terrieren har fått mosjon og hjernetrim kan den fint innta rollen som sofagris. En Jack Russell-terrier er en våken, sjarmerende, nysgjerrig og glad hund, og den vil gjerne være med på alt.

En Jack Russell-terrier kan bli 12-18 år gammel, og rasen har få rasetypiske sykdommer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]