Hebridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hebridae
Hebridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hebridae
Norsk(e) navn:
Hører til: Gerromorpha,
teger,
nebbmunner
Antall arter: ca. 160, 8 i Europa, 2 i Norge
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Hebridae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. Disse små tegene lever blant flytende vegetasjon, for det meste ved ferskvann.

Det er i Norge funnet to arter av Hebridae, Hebrus pusillus og Hebrus ruficeps. Totalt sett kjenner man ca. 160 arter fordelt på sju slekter og to underfamilier.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,3 – 3,7 mm), nokså brede teger, tett kledt med korte, fløyelsaktige hår, oftest mørkt brunlige. Kroppen er temmelig bred og litt flat. Hodet er stort og trekantet med små, runde, ustående fasettøyne som sitter tett ved hodets bakkant hos Hebrinae, noe lenger fremme hos Hyrcaninae. Antennene er fem-leddete, tynne og minst så lange som hodets bredde. Sugesnabelen er ganske lang og når bak til hoftene på det mellomste beinparet. Pronotum er trapesformet, mye bredere enn langt og vanligvis litt bredere enn resten av kroppen. Vingene er vanligvis velutviklede, men former med reduserte vinger forekommer. Beina er slanke og middels lange, føttene to-leddete, det innerste leddet ganske lite. Klørne sitter ytterst på det ytre fotleddet, ikke lenger inne som hos noen beslektede grupper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hebridae lever mellom flytende vegetasjon, og ved bredden, av stillestående eller rennende ferskvann. Noen få arter kan også finnes ved havet, og det er noen som lever mellom steiner i sprutsonen fra fossefall. Eggene legges mellom vegetasjonen. Hva de spiser er lite kjent, men i alle fall noen arter er rovdyr som jakter på spretthaler og andre små leddyr.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familien Hebridae er systematisk plassert i gruppen Gerromorpha, sammen med: Veliidae, Mesoveliidae, Paraphrynoveliidae, Macroveliidae, Vannskridere, Hermatobatidae og Vannløpere. Vanligvis regner man Hebridae som den eneste familien i gruppen Hebroidea.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.


Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]