Veliidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veliidae
Velia caprai, den vanligste arten i Norge
Velia caprai, den vanligste arten i Norge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Veliidae
Amyot & Serville, 1843
Norsk(e) navn:
Hører til: Gerromorpha,
teger,
nebbmunner
Antall arter: 3 arter i Norge
22 arter i Europa,
720 i verden
Habitat: på overflaten av rennende ferskvann
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Veliidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever som rovdyr, der de suger ut kroppsvæske fra andre dyr. I likhet med den beslektede familien vannløpere (Gerridae) løper Veliidae rundt på vannoverflaten.

Det er i Norge funnet tre arter av Veliidae. Gruppen er artsrik i tropene og det er kjent over 700 arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 10 mm), avlange teger. De minner om vannløpere (Gerridae), men kroppen er ikke like slank og beina kortere enn hos disse. Dessuten holder de mellom- og bakbeina bøyd i en vinkel, mens vannløperne vanligvis holder dem rette når de ikke er i bevegelse. På farge er de vanligvis mørke, ofte med to rader av røde flekker langs ryggen. Pronotum er stort og dekker hele oversiden av thorax.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med familien vannløpere (Gerridae) lever Veliidae på overflaten av ferskvann, men ulikt vannløperne foretrekker de gjerne rennende vann. De kan mestre ganske sterk strøm, men holder seg helst i små bakevjer og ved bredden, og de sitter på bredden eller i vegetasjonen når de ikke er på jakt etter mat. De beveger seg hurtig og rykkvis, men er ikke like raske som de mer langbeinte vannløperne. Om de trenger å bevege seg raskere, kan de skille ut en væske fra munndelene som reduserer vannets overflatespenning (virker som såpe) og får dyret til å skyte fart. Veliidae kan av og til samles i store "stimer", men det er uvisst hvilken funksjon disse har. De lever av smådyr, både levende og døde, som faller ned på vannoverflaten eller føres med strømmen. Den tropiske underfamilien Haloveliinae inneholder noen marine arter.

Systematisk Inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Familien Veliidae er systematisk plassert i gruppen Gerromorpha, sammen med: Mesoveliidae, Hebridae, Paraphrynoveliidae, Macroveliidae, Vannskridere, Hermatobatidae og Vannløpere.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Noen av heftene (se kilde) tar for seg de norske vannløperne.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]