Macroveliidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Macroveliidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Macroveliidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Gerromorpha,
teger,
nebbmunner
Antall arter: 3
Habitat: ved ferskvann eller i fuktig løvstrø
Utbredelse: vestkysten av Nord-Amerika og Chile
Delgrupper:

Macroveliidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever sannsynligvis som rovdyr, der de suger ut kroppsvæske fra andre dyr. Det er bare kjent tre arter, alle fra vestkysten av Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2,5 – 5,6 mm), avlange teger med forholdsvis lange bein. Forkroppen er tett hårkledt. Antennene er trådformede og består av fire ledd. Fasettøynene er forholdsvis små og ovale. Sugesnabelen består av fire ledd og når omtrent bak til mellomhoftene, de to innerste leddene er svært korte, det tredje langt, det fjerde kortere. Pronotum varierer i størrelse og form. Macrovelia hornii kan være både langvinget og kortvinget, for de andre to artene kjenner man bare kortvingede eksemplarer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Chepuvelia usingeri lever mellom vått løvstrø på skogbunnen, mens de andre to artene er funnet ved vegetasjonsrike kilder og vann-sig. De ser ut til å unngå dagslys og gjemme seg nede i vegetasjonen. Forøvrig er ingenting kjent om biologien deres, men de antas å være rovdyr.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familien Macroveliidae er systematisk plassert i gruppen Gerromorpha, sammen med: Mesoveliidae, Hebridae, Paraphrynoveliidae, vannskridere, Veliidae, Hermatobatidae og Vannløpere.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.


Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Schuh, R.T. og Slater, J.A. (1995) True Bugs of the World. 24. Macroveliidae. Ithaca, New York. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]