Hopp til innhold

Norwegian Journal of Entomology

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fauna Norwegia»)
Norwegian Journal of Entomology  
Forkortet tittel (ISO) NOR J ENTOM
Fagfelt Basale biofag (470), Biologi
Fagfellevurdering Fagfellevurdert
Språk Engelsk
Redigert av Øivind Gammelmo
Om tidsskriftet
Utgiver {{{publisher}}} (Norge)
Publikasjonshistorie 1999 (1921)
Utgivelseshyppighet 2
Bibliografiske data
Norsk vitenskapsnivå 1/2 stjerner1/2 stjerner
ISSN 1501-8415
ITAR-kode 5385


Norwegian Journal of Entomology, opprinnelig Norsk entomologisk Tidsskrift‎ og i en periode Fauna Norvegica – Series B – entomology, er et entomologisk vitenskapelig tidsskrift. Det første nummeret kom i 1921. Foruten de mange amatørentomologene er målgruppen først og fremst fagmiljøet i Norge og internasjonalt. Bladet er engelskspråklig og kommer med to nummer i året.

Redaktør er Øivind Gammelmo og det utgis av Norsk entomologisk forening.

Tidsskriftet omhandler hovedsakelig entomologien (insekter) i Norge, men stoff om økologi og taksonomi for alle norske arter leddyr får plass i bladet.

Den første utgivelsen av bladet var i 1921 under navnet Norsk entomologisk Tidsskrift‎. Det første nummer har år 1920 som utgivelsesår, men det ble først trykket i mai 1921. Fra 1921 til 1975 utkom 21 bind, enkelte bind ble utgitt over flere år, mens andre kom ut med kortere intervall.

I 1975 skiftet bladet navn til Norwegian Journal of Entomology, for å appellere til en mer internasjonal leserkrets. Bladet utkom med ett bind per år og besto av to nummer (hefter). Etter hvert skulle det bli problemer med å finansiere bladet. Norges almenvitenskapelige forskningsråd trakk sin støtte fra 1979.

Søknad om støtte til et nytt felles nasjonalt, faunistisk tidsskrift ble sendt Norges almenvitenskapelige forskningsråd. Det nye tidsskriftet var et samarbeid mellom Norsk zoologisk forening og Norsk Ornitologisk Forening. Første nummer kom i 1978, og navnet på bladet var Fauna Norvegica Series B. Serie B var for leddyr. Serie A var for zoologi, serie C var for ornitologi. I 1993 trakk NAVF igjen støtten til bladet, men NINA tok over ansvaret. Av økonomiske årsaker sa imidlertid også NINA opp avtalen i 1998, og bladets videre eksistens hang igjen i en tynn tråd.

I 1999 kunne bladet fortsatt utgis, denne gangen av Norsk entomologisk forening – takket være støtte fra Miljøverndepartementet. Det ble et nytt navnebytte, tilbake til det tidligere brukte engelske navnet, Norwegian Journal of Entomology.

Siden det første nummer i 1921 har tidsskriftet formidlet store mengder av kunnskap omkring den norske leddyrfaunaen.

Redaktører

[rediger | rediger kilde]
  • Sømme, Lauritz. 2004. Entomologiens historie i Norge. Norsk entomologisk forening 1904 – 2004. Zoologisk museum, Universitetet i Oslo. ISBN 82-996923-1-8. 326 sider.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]