Mesoveliidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mesoveliidae
Mniovelia kuscheli
Mniovelia kuscheli
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mesoveliidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Gerromorpha,
teger,
nebbmunner
Antall arter: én art i Norge
3 arter i Europa,
ca. 40 i verden
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Mesoveliidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen.

Det er i Norge funnet én art av Mesoveliidae, Mesovelia furcata. Totalt sett kjenner man ca. 40 arter fordelt på 11 slekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,2 – 4,5 mm), avlange teger, tett kledt med korte, fløyelsaktige hår, oftest grønne eller brunlige. Kroppen er avlangt oval, beina forholdsvis lange med pigger på leggene (tibiae). Hodet er stort og avlangt, og når et godt stykke foran de nokså store og utstående fasettøynene. Punktøyne (ocelli) finnes, unntatt hos vingeløse voksne individer. Antennene er lengre enn hodet, tynne og fire-leddete, sugesnabelen består av tre ledd. Det finnes både langvingede og vingeløse eksemplarer. Hos de langvingede er vingen nokså homogen i strukturen, ikke delt i læraktige og membranøse deler. Scutellum er to-delt hos de langvingede formene. Føttene er tre-leddete, det innerste leddet er svært lite.

Levevis[rediger | rediger kilde]

En del av artene lever på overflaten av ferskvann, som vanlig for Gerromorpha, men det finnes også en del arter som kan finnes på fuktige steder langt fra åpent vann. Enkelte lever i huler, og familien er også representert i fjæra. Mesoveliidene lever av levende og døde smådyr, for eksempel mygglarver.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familien Mesoveliidae er systematisk plassert i gruppen Gerromorpha, sammen med: Veliidae, Hebridae, Paraphrynoveliidae, Macroveliidae, Vannskridere, Hermatobatidae og Vannløpere.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.


Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]