Hopp til innhold

Haukugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haukugle
Nomenklatur
Surnia ulula
Linnaeus, 1758
Populærnavn
haukugle
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenUgler
FamilieUglefamilien
UnderfamilieSurniinae
SlektSurnia
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: arktisk barskog
Utbredelse: den nordlige halvkule

Haukugle (Surnia ulula) er en mellomstor ugle, den eneste i slekten Surnia.

Navnet haukugle viser til dens likhetstrekk med spurvehauk, både hva gjelder vingeform, profil og flukt.[trenger referanse] Den har også et levevis som kan minne om spurvehaukens, den er dagaktiv og jakter på lignende byttedyr. Populasjonsstørrelsen påvirkes ofte av såkalte smågnagersvingninger.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Haukugla har en kroppslengde mellom 36 og 41 cm, som gjør den til en mellomstor ugle, omtrent like stor som en hornugle. Stjerten er påfallende lang og kileformet. Hodet er forholdsvis lite med flat isse. Den har et tydelig ansiktsspeil med brunsvart ramme. Øynene og nebbet er gule.

Ryggen er brunsvart med hvite flekker. Buken er hvit med smale mørkgrå til brune tverrstriper. Disse stripene gjør uglen lett gjenkjennelig i flukten.

Kjønnene er like i fargene, men hunnene er som regel noe større enn hannene; hunnfugler veier i snitt 320 gram mens hannfuglene veier i snitt 270 gram. Ungfugler er mer jevnt gråbrune og har mindre tydelige bånd på undersiden.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ BirdLife International 2004. Surnia ulula. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 02 Oct 2007.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]