Haugsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Haugsbygd på Ringerike)
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 60°10′19″N 10°20′27″Ø

Vangsbygd
Vangsbygd
Utsyn over Ringerike fra Bølgen
60°10'21.0"N, 10°19'18.8"E
LandNorge Norge
FylkeBuskerud
KommuneRingerike
Areal1.57 km²
Befolkning2 202[a] (2017)
Bef.tetthet1 402,5 innb./km²
Postnummer3514 Hønefoss

Haugsbygd eller Haug, med tettstedsnavnet Vang, tidligere kalt Vangsbygd og Vangsfjerdingen, er ei bygd og et tettsted i Ringerike kommune i Buskerud, øst for kommunesentrumet Hønefoss. Tettstedet har 2 202[1] innbyggere per 1. januar 2017. Både bygda og kirken er oppkalt etter gården Haug, som er nærmeste nabo til Haug senter.

Områdebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bygda er kjent for sitt bølgende landskap og den ligger relativt høyt i landskapet. I utstrekning kan den sies å strekke seg fra grensen mot Norderhov i sør og nordover mot Knestang og Bølgentoppen på grensen mot Åsbygda i nord. I sørvest fra Vesterntoppen og i nordvest fra Viul mot foten av Ringkollen i øst. Administrativt lå området i tidligere Norderhov kommune før den store kommunesammenslutningen i 1963/1964, men det hører nå hjemme i storkommunen Ringerike.

Haugsbygd i dag består for det meste av landbrukseiendommer og moderne eneboligbebyggelse. Området har i de senere årene vært et av de mest attraktive byggeområdene i Ringerike kommune, som gjentatte ganger har åpnet for nye byggefelt i Haugsbygd. I tidligere tider må også bygda ha vært betydningsfull. Det vitner både Sætrangfunnet og Gjermundbufunnene om.

Vang i Haugsbygd[rediger | rediger kilde]

Sentrumet i bygda heter Vang, men det omtales av stadig flere som Haug. Der ligger blant annet Haug kirke, som er hovedkirke i Haug prestegjeld, Vang skole, Haugsbygd ungdomsskole, grendehuset Haugvang og Haug senter. Senteret inkluderer blant annet en dagligvarebutikk, et legesenter og en frisør der. Tidligere var det også både bank og postkontor der, men siden bank- og postvesen startet med rasjonalisering har disse inngått.

Det er tilkomstveier til bygdesentrumet via fylkesvei 163 fra Hønefoss til Klekken, enten via Fløytingen nord for Sætrang eller Øvre Klekkenvei sør for Klekken Hotell. Man kan også nå Haug via riksvei 35 mot Jevnaker, via Viulveien fra Hvalsmoen og Hvalsveien. Fra Jevnaker eller Norderhov kan man også komme dit via riksvei 241 over Åsbygda og Klekken, via Harehaugveien fra Smeden sør for Bølgen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940 fikk Haugsbygd hard medfart. Det kom her den 15. april til harde kamper mellom tyskerne og avdelinger fra Vestoppland Infanteriregiment nr. 6. De norske styrkene lyktes i å stanse den tyske frammarsjen inntil tyskerne neste dag satte inn panservogner. De benyttet også sivile som skjold. Da var bygda nedbrent, med 133 totalskadde og omtrent like mange skadde bygninger. Begge sider hadde betydelige tap. Etter at den norske motstanden var brutt, henrettet tyskerne også sivile som rene hevnaksjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]