Haugsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Haugsbygd på Ringerike)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°10′19″N 10°20′27″Ø

Vang
Vang
Utsyn over Ringerike fra Haugsbygd
60°10'21.0"N, 10°19'18.8"E
Land Norge Norge
Fylke Buskerud
Kommune Ringerike
Areal 1.58 km²
Befolkning 2 203[a] (2016)
Postnummer 3514 Hønefoss

Haugsbygd, Haugsbygda eller Haug, med tettstedsnavnet Vang, tidligere kalt Vangsbygd og Vangsfjerdingen, er ei bygd og et tettsted i Ringerike kommune i Buskerud, øst for kommunesentrumet Hønefoss. Tettstedet har 2 203[1] innbyggere per 1. januar 2016.

Områdebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bygda er kjent for sitt bølgende landskap og den ligger relativt høyt i landskapet. I utstrekning kan den sies å strekke seg fra grensen mot Norderhov i sør og nordover mot Knestang og Bølgentoppen på grensen mot Åsbygda i nord. I sørvest fra Vesterntoppen og i nordvest fra Viul mot foten av Ringkollen i øst. Administrativt lå området i tidligere Norderhov kommune før den store kommunesammenslutningen i 1963/1964, men det hører nå hjemme i storkommunen Ringerike.

Sentrum i bygda kalles gjerne Haug. Der ligger blant annet Haug kirke, som er hovedkirke i Haug prestegjeld, Vang barneskole og Haugsbygd ungdomsskole. Det er også en dagligvarebutikk, et legesenter og en frisør der. Tidligere var det også både bank og postkontor der, men siden bank- og postvesen startet med rasjonalisering har disse inngått.

Haugsbygd i dag består for det meste av landbrukseiendommer og moderne eneboligbebyggelse. Området har i de senere årene vært et av de mest attraktive byggeområdene i Ringerike kommune, som gjentatte ganger har åpnet for nye byggefelt i Haugsbygd. I tidligere tider må også bygda ha vært betydningsfull. Det vitner både Sætrangfunnet og Gjermundbufunnene om.

Tilkomstveier til Haug[rediger | rediger kilde]

Det er tilkomstveier til Haug via fylkesvei 163 fra Hønefoss til Klekken, enten via Fløytingen nord for Sætrang eller Øvre Klekkenvei sør for Klekken Hotell. Man kan også nå Haug via riksvei 35 mot Jevnaker, via Viulveien fra Hvalsmoen og Hvalsveien. Fra Jevnaker eller Norderhov kan man også komme dit via riksvei 241 over Åsbygda og Klekken, via Harehaugveien fra Smeden sør for Bølgen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940 fikk Haugsbygd hard medfart. Det kom her den 15. april til harde kamper mellom tyskerne og avdelinger fra Vestoppland Infanteriregiment nr. 6. De norske styrkene lyktes i å stanse den tyske frammarsjen inntil tyskerne neste dag satte inn panservogner. De benyttet også sivile som skjold. Da var bygda nedbrent, med 133 totalskadde og omtrent like mange skadde bygninger. Begge sider hadde betydelige tap. Etter at den norske motstanden var brutt, henrettet tyskerne også sivile som rene hevnaksjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]