Harrytur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordby Shoppingcenter like sør for riksgrensa ved Svinesund ligger i et grisgrendt område, men rommer blant annet det som skal være Sveriges største matbutikk takket være grensehandel med kjøpeglade nordmenn på harrytur.
Bacon er en vare der prisforskjellen mellom Norge og Sverige er stor, noe som gjør det til et populært harryhandel-innkjøp.
Et bagasjerom fylt med brus og mineralvann på harrytur.

Harrytur eller harryhandel er en nedsettende betegnelse på det å reise til et naboland, særlig fra Norge til Sverige, for å kjøpe matvarer, alkohol og tobakk til lavest mulig priser.

Begrepet fikk ekstra oppmerksomhet da den daværende norske landbruksministeren Lars Sponheim i et intervju i Dag og Tid i februar 2002 uttalte at det var «harry» å dra på handletur til Svinesund.[1] Fornavnet Harry kan i norsk slang benyttes som adjektiv eller substantiv for å karakterisere en person eller handling som «vulgær», «smakløs» eller «udannet».

Siden særlig kjøttvarer, alkohol og sigaretter er dyrere i Norge enn i nabolandene, har mange nordmenn innarbeidet den tradisjon å dra til grensebutikker i Sverige (spesielt Strömstad, men også for eksempel Charlottenberg og Töcksfors), Finland og Russland.

I grensenære deler av Norge har det utviklet seg en folketradisjon med handleturer til Sverige på skjærtorsdag, en helligdag som er arbeidsfri i Norge, men ikke i Sverige. Til Svinesund og Strömstad er det gjerne råner-miljøer som drar for å feste denne dagen, og i påskeuka passerer det 10 000 til 15 000 biler over Svinesund hver dag.[2]

Handelslekkasjen til Sverige har svekket norsk varehandel i grenseområdene på Østlandet. Handelen har også gitt flere nordmenn som bor nær Sverige, arbeid i svenske butikker fordi det bor få folk i områdene på svensk side av grensa. Disse nordmennene har betalt skatt til hjemkommunene i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Når bøndene trekkjer opp stigen etter seg». Dag og Tid. 3. februar 2002. Besøkt 2. juli 2017. 
  2. ^ «Fullstendig kaos på vei til Strömstad». dagbladet.no. 4. april 2012. Besøkt 2. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]