Hans van den Hende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans van den Hende
FødtJohannes Hermannes Jozefus van den Hende
9. jan. 1964Rediger på Wikidata (60 år)
Groningen
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1991–), katolsk biskop (2006–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Breda (2007–)
  • Roman Catholic Bishop of Rotterdam (2011–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMaartenscollege, Groningen
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Våpenskjold
Hans van den Hendes våpenskjold

Hans van den Hende (egentlig Johannes Hermannes Jozefus van den Hende; født 9. januar 1964 i Groningen i Nederland) er katolsk biskop av Rotterdam.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha gått på skole i Haren studerte van den Hende katolsk teologi og filosofi ved Det katolske universitet i Utrecht.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 6. april 1991. Senere studerte han kanonrett ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma, hvor han tok doktorgraden i 2002 med en avhandling om emnet spesielle råd og bispekonferanser fra Vatikanet II til CIC i 1982, under pater Gianfranco Ghirlanda som doktorgradsveileder.

Den 1. januar 2000 ble van den Hende utnevnt til generalvikar for bispedømmet Groningen-Leeuwarden av biskop Willem Jacobus Eijk.

Koadjutorbiskop av Breda[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte van den Hende til koadjutorbiskop den 9. september 2006 med rett til å etterfølge Martinus Muskens i embetet som biskop av Breda. Han ble ordinert til biskop den 25. november 2006 i Breda av sin forforgjenger og sin forgjenger i embetet, Martinus Muskens og Hubertus Ernst, samt biskopen av Groningen-Leeuwarden, Willem Jacobus Eijk.

Biskop van den Hende var den yngste blant de nederlandske biskopene i 2006 og den tiende biskopen i bispedømmet Breda siden 1853 – året da den nederlandske regjering tillot Vatikanet å utnevne biskoper til Nederland igjen.

Biskop av Breda[rediger | rediger kilde]

Den 31. oktober 2007 ble han utnevnt til biskop i Breda.

Biskop av Rotterdam[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte van den Hende til den femte biskopen av Rotterdam og etterfølger etter Adrianus Herman van Luyn den 10. mai 2011. Innsettelsen fant sted den 2. juli samme år.

I 2016 valgte de nederlandske biskopene van den Hende som leder av Den nederlandske bispekonferanse for en femårsperiode (til 2021).[1]

Pave Frans utnevnte ham til apostolisk visitator til erkebispedømmet i Köln i mai 2021. Sammen med kardinal Anders Arborelius, biskop av Stockholm, zkulle han ifølge oppgavebeskrivelsen undersøke den komplekse pastorale situasjonen i erkebispedømmet i juni 2021 og være spesielt oppmerksom på mulige feil begått av kardinal Woelki og de andre berørte biskoper og hjelpebiskoper i behandlingen av saker om seksuelle overgrep.[2] Etter visitasens rapport var blitt sendt til Roma og gjennomgått der, bestemte paven seg for å la Woelki forbli i sitt embede.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bisschoppenconferentie kiest nieuwe voorzitter, vicevoorzitter en Permanente Raad». bisdomrotterdam.nl (nederlandsk). 14. juni 2016. Arkivert fra originalen 16. juni 2016. Besøkt 10. oktober 2022. 
  2. ^ Roland Juchem (29. mai 2021). «Päpstliche Visitatoren am Rhein: Franziskus will wissen, was los ist». katholisch.de. Besøkt 10. oktober 2022. 
  3. ^ catholic-hierarchy.org vdhen, lest 8. januar 2024