Hans Oster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Oster
Bundesarchiv Bild 146-2004-0007, Hans Oster.jpg
Født9. august 1887
Dresden
Død9. april 1945 (57 år)
Flossenbürg konsentrasjonsleir
Gravlagt Nordfriedhof
Utdannet ved Kreuzschule
Beskjeftigelse Militærperson, motstandskjemper
Nasjonalitet Tyskland

Hans Oster (født 9. august 1887 i Dresden i Tyskland, henrettet 9. april 1945 i Flossenbürg konsentrasjonsleir) var en tysk general og antinazist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans Oster tilhørte en protestantisk prestefamilie. Faren var sogneprest for den reformerte franske menighet i Dresden.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Etter Abitur ble han i 1907 yrkesoffiser, og deltok i første verdenskrig, til sist som offiser i generalstaben. Han ble forfremmet til major i 1929. I 1932 ble han tvunget til å avslutte sin tjeneste på grunn av et «æresspørsmål» (et forhold til en annen offisers kone).

Allerede i 1935 ble han imidlertid rekruttert til Abwehr av admiral Wilhelm Canaris. Begge var nasjonalkonservativt innstilt, og avviste følgelig nasjonalsosialismen. De konspirerte i flere år mot det nasjonalsosialistiske regimet. Oster var en av de mest aktive antinazistene, og gikk allerede i 1938 inn for snarest mulig å drepe Hitler og begå statskupp for å avsette nasjonalsosialistene.

Under annen verdenskrig var Hans Oster Canaris' kontaktmann til den militære motstanden mot regimet. Da Hans von Dohnanyi ble fengslet i april 1943 fikk Gestapo også mistanke til Oster, og han ble permittert og satt under overvåkning. Etter det mislykkede 20. juli-attentatet ble Oster en dag senere arrestert. Kort før krigens slutt ble Oster, som da hadde graden generalmajor, dømt til døden i en skueprosess og hengt i konsentrasjonsleiren Flossenbürg sammen med Dietrich Bonhoeffer og Wilhelm Canaris. For å ydmyke de dødsdømte, ble de tvunget til å kle av seg og gå nakne til galgen.

Oster var av 20. juli-konspiratorene tiltenkt rollen som president for Rikskrigsretten etter statskuppet.

Hans Oster var gift med Gertrud Knoop, som tilhørte en bremisk tekstilindustrifamilie. Han hadde tre barn, bl.a. sønnen Achim Oster, som etter krigen ble generalmajor i den tyske hæren, og i egenskap av militærattaché i Spania fikk i oppdrag å arrestere Spiegelredaktøren Conrad Ahlers i forbindelse med Spiegelaffæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Parssinen, Terry: The Oster Conspiracy of 1938. The Unknown Story of the Military Plot to Kill Hitler and Avert World War II; (ISBN 0-06-095525-2)
  • Thun-Hohenstein, Romedio Galeazzo Reichsgraf von: Der Verschwörer, General Oster und die Militäropposition, Goldmann 1994 (ISBN 3-442-12862-5)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]