The Punisher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Punisher (Frank Castle) (tidligere kalt Strafferen på norsk) er en tegneseriefigur fra Marvel Comics, som først dukket opp i «The Amazing Spider-Man» #129 i 1973. Figuren ble skapt av skribenten Gerry Conway og tegnerne John Romita, Sr. og Ross Andru. The Punisher er en bevæpnet vigilante som hevder å føre en krig mot organisert kriminalitet etter at familien hans er blitt drept av mafiaen. Figuren er inspirert av Don Pendletons romanfigur Mack Bolan – The Executioner.

De første årene opptrådte Punisher hovedsakelig som bifigur i serier som Spider-Man og Daredevil. Men i 1985-86 kom en miniserie av Steven Grant og Mike Zeck som gjorde at populariteten skøt i været. I 1987 fikk Punisher sin egen faste månedlige serie kalt The Punisher. I 1988 kom enda et nytt hefte kalt The Punisher War Journal og i 1992 kom et tredje månedsblad, The Punisher War Zone. I tillegg kom et utall album, miniserier, crossovere og enkeltutgivelser. I annen halvdel av 1990-tallet mistet figuren mye av sin popularitet og alle tre heftene gikk etterhvert inn. Men i år 2000 kom en ny 12 delers serie skrevet av Garth Ennis og tegnet av Steve Dillon som ble en stor hit. Denne førte til ny popularitet for figuren.

Flere filmer er laget om karakteren. Den første ble laget i 1989 med Dolph Lundgren som «The Punisher», den andre med Thomas Jane kom i 2004. Den tredje filmen Punisher: War Zone med Ray Stevenson kom på kino i slutten av 2008. Karakteren har også en viktig rolle i andre sesong av Netflixserien Daredevil som kom i 2016, hvor han blir spilt av Jon Bernthal