Oransje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oransje
 
Fargekoder
Hex triplett#FFA500
RGB
(r, g, b)
(255, 165, 0)
CMYK
(c, m, y, k)%
(0, 89, 255, 0)
HSV
(h, s, v)
(38°, 100%, 100%)
%: %Prosent farvemetning [0–100  prosent]

Oransje, også skrevet orangeriksmål og kalt branngul, rødgul eller brungul, er en farge som inngår i fargespekteret. Fargen finnes naturlig blant annet på appelsinskall og dette er også bakgrunnen for navnet; ordet kommer fra fransk orange, som kan bety både «appelsin» og «oransje farge», hentet fra italiensk arancia, et ord som igjen er omdannet fra arabisk, persisk og opprinnelig sanskrit. Den oransje delen av spekteret regnes omtrent fra 590 til 625 nanometer.

I estetikken regnes oransje til de varme fargene. Oransje er en sekundærfarge som fåes ved å blande primærfargene gult og rødt.

Oransje farge som symbol[rediger | rediger kilde]

I nasjonal symbolikk brukes oransje for å markere tilhørighet til Holland og Nederland. I Nord-Irland brukes den nederlandske nasjonalfargen av unionsvennlige protestanter til minne om Vilhelm av Oranien. I Ukraina ble fargen fra Viktor Jusjtsjenkos presidentvalgkampmateriale symbolet på den fredelige revolusjonen i landet. Og i Israel har jødiske nybyggere, inspirert av «den oransje revolusjonen» i Ukraina, valgt oransje som symbolfarge i sin kamp mot Sharon-regjeringens flytteplaner. I tillegg er oransje den offisielle fargen til Liberaldemokratene i England, de konservative partiene Partido Popular i Spania og sosialdemokratene i Portugal, og hindunasjonalistene Bharatiya Janata Party (BJP) i India. Buddhistmunker i Theravada-tradisjonen bærer ofte safran- eller oransjefarget tøy.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.