Gulflekksmyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulflekksmyger
gulflekksmyger
gulflekksmyger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carterocephalus palaemon
Pallas, 1771
Norsk(e) navn: gulflekksmyger
Hører til: Heteropterinae,
smygere,
sommerfugler
Habitat: fuktige enger
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa, Asia østover til Japan og Nord-Amerika; i Norge spredt til Nordland

Gulflekksmyger (Carterocephalus palaemon) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den er den vanligste av to norske arter som er flekket i gult og svart eller brunt.

Gulflekksmyger, overside

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 25 – 30 mm) sommerfugl, oversiden av begge vingepar mørk brun med store, gule flekker. På forvingen dominerer gjerne den gule fargen, men grunnfargen er brun. Hunnen kan forveksles med den langt sjeldnere svartflekksmyger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gulflekket smyger flyr på fuktige steder i og i nærheten av skog i mai – juni. Den er svært lokal, og bestandene strekker seg bare utover ganske små områder. Larven lever på forskjellige slags gress, blant andre faks (Bromus spp.) og grønnaks (Brachypodium spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gulflekket smyger er sirkumpolar, det vil si at den finnes både i Europa, Nord-Asia og Nord-Amerika. I Norge er den funnet nord til Saltdal i Nordland, men den er svært lokal og ser ut til å mangle i mange områder. Fordi bestandene er ganske små og flygetiden forholdsvis kort kan den imidlertid være oversett i noen områder. I Norge synes den å være mest vanlig i de indre delene av Sørlandet, Telemark og Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]