Svartflekksmyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartflekksmyger
svartflekksmyger, hann. Hunnen er mørkere.
svartflekksmyger, hann. Hunnen er mørkere.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carterocephalus silvicolus
Meigen, 1829
Norsk(e) navn: svartflekksmyger
Hører til: Heteropterinae,
smygere,
sommerfugler
Habitat: fuktige enger
Utbredelse: Europa og Asia østover til Kamtsjatka; i Norge spredt og sjelden nord til Troms

Svartflekksmyger (Carterocephalus silvicolus) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den ligner den vanligere arten gulflekket smyger (C. palaemon), men skiller seg fra denne på at forvingene er gule ved mørke flekker, ikke mørke med gule flekker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 24 – 30 mm) sommerfugl, det er nokså stor forskjell på kjønnene. Hannen er umiskjennelig, mens hunnen kan forveksles med gulflekksmyger. Hannens forvinge er gul med ganske små, svart flekker, bakvingens overside er gul med grå bestøvning. Hunnen er en del mørkere, med et større innslag av brunt på forvingen, men grunnfargen er fortsatt gul. Hunnens bakvinge er brun med gule flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svartflekksmygeren er mye sjeldnere enn slektningen gulflekksmyger. Den er funnet fra Østfold til Målselv i Troms, men ser ut til å mangle helt på Sørlandet og Vestlandet. Den flyr i fuktige lysninger i skogen, langs veikanter, elvebredder og strender i mai – juni. Larven lever på forskjellige gress. Arten er listet som hensynskrevende på den norske rødlisten. Siden forekomstene er såpass få og lokale er den følsom for alle slags inngrep som forandrer lokalitetene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]