Grorud kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°57′28,159″N 10°53′4,5312″Ø

Grorud kirke
Grorud church 1.jpg
Byggeår1902
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektHarald Bødtker og H. Berle
TeknikkMur
ByggematerialeStein (grorudgranitt)
TårnAsymmetrisk tårn
Kirkerommet
Plasser500
Grorud kirke på Commons

Grorud kirke er en korskirke fra 1902 plassert på øvre Grorud, i bydel Grorud i Oslo kommune, Oslo fylke. Kirken ligger på en høyde og er godt synlig fra store deler av Groruddalen. Kirken ligger under Grorud sogn, plassert i Pastor Blaauws vei.

Byggverket er av Grorudgranitt (Grefsensyenitt) og har 500 sitteplasser. Steinveggenes skjolder, som gir veggen et levende utseende, skyldes at steinene varierer mellom grovhugget ujevn overflate, og slett overflate. De jevnskårne steinene er sentrert rundt hjørner og vinduer.

Statsråd og godseier på Linderud, Christian Pierre Mathiesen, gav altersølv og døpefat til kirken.

Grorud prestegård[rediger | rediger kilde]

Til kirken hører Grorud prestegård, eller Nedre Grorud gård som den opprinnelig het. Gården ligger på toppen av Rasmusbakken. Gården er kjent for sin vakre hage, og som del av Groruddalssatsingen er den restaurert tilbake til slik den så ut midt på 1800-tallet. Hagen ved gården er nå regnet som en offentlig park.

Gården som har røtter tilbake til 1600-tallet har til tider vært å regne som en storgård. Med tilgang på elva Alna og fire vannfall der, ble det drevet kvernbruk og hele fire sager for tømmereksport. Alle driftsbygninger er gjennom tidene fjernet. Takst fra 1844 nevner i tillegg til hovedbygningen, bryggerhus, drengestue, rullebod, ladebygg, stall, fjøs, vognskur, vedskjul, fehus og stolpebod med matklokke (stabbur). Bortsett fra hovedbygningen er det bare stabburet fra 1790 som er vernet. Det ble i 1994 restaurert og flyttet til Nordtvet gård.

Etter at kirken stod ferdig i 1902 var personellkapellan fra Østre Aker kirke, Johannes Blaauw kallskapellan på Grorud. Gaten ved kirken har fått navn etter den første kapellanen. Han hadde boplikt i området og flyttet inn i huset Heimdal. Grunnet sykdom måtte Blaauw avslutte sitt virke på Grorud i 1922. Axel Bugge ble utnevnt til kallskapellan i 1923 og ble den første som flyttet inn i det som nå ble presteboligen på Grorud, hovedhuset på Nedre Grorud gård. I 1935 tok Hans Finstad over kallet. Finstad ble arrestert i januar 1943 og satt som fange på Grini ut krigen til mai 1945. Familien hans måtte flytte ut av prestegården i august 1943 da tyskerne rekvirerte gården til kontor. Natt til nyttårsdag 1945 brant hovedbygget til grunnen.

Finstad bidro til at gården ble bygget opp igjen. Den stod klar i 1947, da med en etasje mindre. I 1949 ble Finstad domprost på Hamar. Lorentz Ulrik Pedersen var konstituert sokneprest en kort periode før Anton Jervell Bøckmann tok over i 1950. Han var sokneprest til han gikk av med pensjon i 1961. Hans Høvik tok da over og viket frem til 1969 da han ble domprost i Bergen. Leif Kristian Flørnes var sokneprest fra 1969 til 1977, da han ble sokneprest i Sandar i Vestfold. Deretter var Kjell Petter Dahl sokneprest frem til mai 1981 da han fikk en stilling i Oslo Indremisjon. Torleiv Hausken tok over kallet i 12 år og ble pensjonist i 1992. Våren 1993 flyttet sokneprest Ola Beisvåg inn på gården. Han blir pensjonist sommeren 2014 og vil med sine 21 år på gården være den presten med lengst botid på gården.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Grorud kirke er et kulturminne og har nummer 84431 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]