Grått lyngheifly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grått lyngheifly
mellomeuropeisk form, norske eksemplarer er nesten rent svarte
Nomenklatur
Aporophyla lueneburgensis
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Synonymi
Aporophyla lutulenta
Populærnavn
grått lyngheifly[1]
(lite lyngheifly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: lynghei og andre åpne områder ved kysten
Utbredelse: Europa

Grått lyngheifly (Aporophyla lueneburgensis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten har flere ulike former, og det er uklart om det finnes én eller to arter i Europa. Dersom det er to, bør den som forekommer i Norge hete Aporophyla lueneburgensis, mens Aporophyla lutulenta i snever forstand (som er avbildet i Taksoboksen) eventuelt bare forekommer lenger sør i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 34 – 40 mm), kraftig nattfly. Hannen har kamtannede antenner, hunnen trådformede. Norske eksemplarer har forkroppen og forvingene mørkt skifergrå til gråsvarte. På grunn av den mørke grunnfargen er vingetegningene vanskelige å se, men det finnes to smale, bølgete, svarte tverrlinjer (mellomlinjer) og svartkantede nyre- og ringmerker. Bakvingen er hvit med grå årer og grå spiss. Arten ligner mye på stort lyngheifly (Aporophyla nigra), men denne er større og har noe hvitt i forvingens nyremerke. Mellomeuropeiske eksemplarer (som muligens bør regnes som en annen art) er vanligvis lysere grå med grå bakvinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes først og fremst på kystlynghei, men også på andre åpne områder ved kysten. Larvene utvikler seg på lyng og andre lave planter fra oktober til mai, og er derfor trolig avhengige av et mildt vinterklima. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september og kommer gjerne til lys. Arten er sjelden i Norge og antas være truet av gjengroing av de åpne lokalitetene den er avhengig av.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Vest- og Mellom-Europa, fra Portugal til Norge, østover til Polen. I Norge er den bare funnet langs kysten fra Lista i Vest-Agder til Sotra og Meland i Hordaland.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av grått lyngheifly Aporophyla lueneburgensis som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Grått lyngheifly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Aporophyla lutulenta på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]