Stort lyngheifly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stort lyngheifly
Nomenklatur
Aporophyla nigra
Haworth, 1809
Populærnavn
stort lyngheifly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: mest på lynghei og andre åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Stort lyngheifly (Aporophyla nigra) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes ved vestkysten i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 40–46 mm), svart nattfly som vanligvis lett kjennes på fargen. Den ligner på den formen av grått lyngheifly (Aporophyla lutulenta) som fly i Norge, men er større og kan kjennes på at deler av nyremerket er hvitt. Forkroppen og forvingen er fløyelsaktig gråsvarte. På grunn av vingens mørke farge kan man bare såvidt ane tegningene på den, men det finnes to svarte tverrstriper og svartkantede nyre- og ringmerker. Nyremerket er delvis hvitt i den ytre delen. Bakvingen er hvit med litt grått langs ytterkanten hos hannen, brungrå (lysere ved roten) hos hunnen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stort lyngheifly finnes vanligst på lyngheier, men kan også forekomme i andre habitater, for eksempel strender, skogkanter, hager og langs dyrket mark. Larvene lever på ulike urter om høsten, før de overvintrer. Om våren fullfører de utviklingen på knopper og nye blader av ulike busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stor lyngheifly er utbredt ved Middelhavet, og langs kystene av Vest- og Nord-Europa. Mot øst går den til Irak og det vestlige Iran. I Norge er den temmelig vanlig langs kysten fra Lista i sør til Ålesund i nord. Det finnes noen få funn lenger øst på Sørlandet, østover til Arendal. Den er dermed et av relativt få norske insekter som har en vestlig utbredelse i Norge, trolig fordi de overvintrende larvene ikke tåler lave vintertemperaturer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Stort lyngheifly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Aporophyla nigra på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]