Grå buemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grå buemåler
Grå buemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Macaria alternata (Semiothisa alternata, Semitohisa alternaria)
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: grå buemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Macaria
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa

Grå buemåler (Macaria alternata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den funnet langs kysten til Rogaland og dessuten i Sør-Trøndelag. Den ligner sterkt på gul buemåler (Macaria notata), men skiller seg fra denne på at forvingens ytterkant er dypere innbuktet og innbuktningen er kantet med svart, og at bakvingens uttrukne spiss er lengre.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 32 mm), slank, grå måler. Kroppen er lys grå, hodet og den fremste delen av brystet ("kragen") er brunlige. Vingene har spredte, korte, gråbrune tverrstreker. Forvingen er ganske sterkt innbuktet bak spissen og ser dermed sigdformet ut, innbuktningen er kantet med svart. Langs forvingens fremkant er det fire brune flekker, den ytterste er stor og smalt rektangulær. Fra hver av flekkene går det ut et brunlig tverrbånd, disse er vanligvis noe mer tydelige enn hos gul buemåler. Bak den ytterste flekken er det en litt uregelmessig, rund, svart flekk som gjerne er delt i to. Bakvingens bakhjørne er trukket ut til en ganske lang spiss.

Larven er lang og slank, glatt og sterkt varierende i fargen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grå buemåler lever i løvskog og kratt, gjerne ute ved sjøkanten. Larven lever på vier (Salix spp.), svartor (Alnus glutinosa), slåpetorn (Prunus spinosa) og tindved (Hippophae rhamnoides). De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juni og kommer gjerne til lys. Denne arten skremmes ikke så ofte opp om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Grå buemåler lever i Europa. I Norge er den funnet langs kysten til Rogaland, dessuten i Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]