Gordes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gordes
Gordes Vaucluse France Luc Viatour.JPG

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementVaucluse
StatusKommune
Postnummer84220
Areal48,04 km²[1]
Befolkning1 670[2] (2019)
Bef.tetthet34,76 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

635
111
Høyde o.h.373 meter
ArrondissementApt
KantonGordes

Gordes
43°54′40″N 5°12′01″Ø

Gordes er en kommune i departementet Vaucluse i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur sør i Frankrike. Nærmeste større by er Avignon.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Området til Gordes inneholder noe av "Les Monts de Vaucluse", en gruppe fjell og åser.

Nabotettsteder[rediger | rediger kilde]

I nord grenser kommunen til: Venasque og Murs. I øst: Joucas og Roussillon (Vaucluse). I sør: Goult, Saint-Pantaléon, Beaumettes og Oppède. I vest: Cabrières-d'Avignon og Saumane-de-Vaucluse.

Postnummer[rediger | rediger kilde]

Gordes sitt postnummer er 84220, som den deler med Goult, Murs, Roussillon, Cabrières d'Avignon, Les Beaumettes og Saint Pantaléon.[trenger referanse]

Panorama over tettstedet Gordes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet "Gordes" kommer fra keltiske ordet "Vordense". Vordense var uttalt Gordenses, så Gordae/Gordone og tilslutt Gordes[3]

Okkupert av det romerske imperium.[4]

Utsikten fra nordsiden av slottet, viser de antikke og renessanse delene av slottet

I 1031 ble slottet bygget og the latinske ordet "castrum" ble lagt til stedsnavnet, så det ble "Castrum Gordone". Slottet ble forsterket i 1123.[5]

I 1148 Sénanque Abbey var etablert med støtte av Alfant, Bishop of Cavaillon og Ramon Berenguer II, Count of Barcelona, Count of Provence, av kristine munker som kom fra Mazan Abbey i Ardèche.

I det åttende århundre, en benediktinerorden kjent som Saint-Chaffret bygget på stedet til antikkens cella (romersk tempel) som var ødelagt under arabernes invasjoner.[6]

Etter at Kong René av Provence sin død, ble Provence i 1481 innlemmet i det franske kongedømme som en "province royale française" (kongelig fransk provins).

Under andre verdenskrig var Gordes en aktiv motstandslandsby og fikk senere tildelt en medalje for sin innsats, Croix de guerre 1939–1945.

Land[rediger | rediger kilde]

Type Prosent Størrelse (i hektar)
Boligområder 9,19% 451,34
Jordbruksområder 34,43% 1 690,74
Natur 56,38% 2 768,14
Totalt 100% 4 910,22

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

The castle in Gordes

Hovedseverdigheten for byen er slottet som ligger midt i sentrum. Det ble i 1525 delvis gjenoppbygd i renessansestil.

I umiddelbar nærhet til byen ligger Sénanqueklosteret i romersk-bysantisk stil. Et fortsatt virksomt kristent kloster med monker. Samt "landsbyen av bories" (også skrevet "boris", "borris" og "borries"), som er antikke steinhus bygd på iglovis.

Alle bygningene i Gordes er laget av stein og terracottatakstein. Ingen gjerder er tillat, kun steinmurer. Alle strøm- og telefonkabler er nedgravd, og gatene er stenlagt.

Dagliglivet[rediger | rediger kilde]

Gordes.

En gang i uken, på tirsdags formiddag, er det marked. Torgselgere fra området setter opp boder og selger sine varer: mat, klær, instrumenter, dekorasjoner og håndarbeid. Tettstedet har to bakerier og noen butikker.

Gordes er også kjent som sted for kunstere som har levd og arbeidet her: (André Lhote, Marc Chagall, Philippe Ragueneau, Victor Vasarely, Victor Spahn, Walter Salles, Willy Ronis, etc.) og politikere (inkludert François Mitterrand).

Turistattraksjoner i nærheten[rediger | rediger kilde]

De nærmeste severdighetene er Sénanqueklosteret og landsbyen des Bories.

Det er kort vei fra Gordes til Fontaine-de-Vaucluse, Roussillon og L'Isle-sur-la-Sorgue. I nord ligger Mont Ventoux og i sør Luberon.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Gordes

Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[7]


Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • GORDES notes d'histoire er en referansebok på fransk om historien til landsbyen, skrevet av Jean-Louis Morand og korrigert av kommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, fra Wikidata, https://geoservices.ign.fr/documentation/diffusion/index.html 
  2. ^ (på fr) Populations légales 2019, INSEE, 12. januar 2022, fra Wikidata, https://www.insee.fr/fr/statistiques/6011075 
  3. ^ GORDES notes d'historie av Jean-Louis Morand side 9.
  4. ^ GORDES notes d'historie av Jean-Louis Morand side 17 – 24 / "L'époque romaine".
  5. ^ GORDES notes d'histoire av Jean-Louis Morand side 249 – 253 "Le château de Gordes" og sidene 205 – 216 / "Généalogie des familles".
  6. ^ GORDES notes d'histoire av Jean-Louis Morand side 39 – 53 "Histoire de Saint Chaffret"
  7. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]