Serge Poliakoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Serge Poliakoff (født i Moskva 8. januar 1900, ikke i 1906 som noen legender forteller, død i Paris i 12. oktober 1969) var en av de viktigste medlemmene av École de Paris.

Han flyktet fra den russiske revolusjonen i 1917, først til Konstantinopel og så til Paris i 1923, hvor han oppholdt seg mesteparten av livet. Han begynte å studere maleri mens han jobbet som musiker. Han ble student ved Académie Forchort og Académie de la Grande Chaumière i Paris i 1929, og dro til London i 1935, hvor han studerte ved Slade School of Art.

I begynnelsen produserte han variasjoner av akademiske tradisjoner og figurative motiver som nakne kvinner, hus, trær og så videre. Etter 1935 begynte han å tilnærme seg den abstrakte kunsten, farve mot farve uten noen figurativ kontekst. En innflytelse mot denne retningen var Vasilij Kandinskij, som han møtte etter sin gjenkomst til Paris. Delaunay lærte ham å sette pris på den følelsesmessige kvaliteten innen farvebruk, og vekket en interesse hos ham for simultane kontraster.

En annen viktig kilde for Poliakoffs billedsprog var billedhuggeren Otto Freundlich med sine kurvede farveformkomposisjoner. Poliakoff utviklet en svært individuell uttrykksform innen det abstrakte maleri, og arrangerte forskjellige farvefelter ved siden av hverandre. Han foretrakk i stor grad brunlige og grålige farvetoner på 1940-tallet, men etter 1950-tallet førte han paletten videre, og inkluderte lyse kontrastfarvetoner. I sitt livs høst forlot Poliakoff den polykrome paletten og vendte tilbake til monokrome farver og jordfarver.