Glatveds Hotel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Glatved Hotel»)
Glatveds Hotel
Glatveds Hotel mellom 1880 og 1887
PlasseringBilthuggertangen i Hønefoss
LandNorge[1]
koordinater60°10′12″N 10°15′44″Ø
Antall restauranter3
Antall rom60
Antall etasjer
Glatveds Hotel sett fra Hønefoss bru

Glatveds Hotel var et fasjonabelt og ærverdig hotell i tre bygget i sveitserstil. Hotellet lå på Bilthuggertangen i Hønefoss og hadde 60 rom, tre spisesaler og flere salonger, men det brant til grunnen den natten til 3. desember i 1941 og ble ikke bygget opp igjen etter brannen. Hotellet var tingsted og kommunelokale for Norderhov herredskommune fra 1853 til 1902.

Glatveds Hotel lå på odden der Randselva og Begnaelva møtes, like nedenfor HønefossenNordsiden. I sin tid var hotellet berømt for sin vakre og romantiske beliggenhet, og det trakk til seg mange turister og notabiliteter. Blant disse var de to amerikanske presidentene Ulysses Grant og Woodrow Wilson, Baron Rotschild, Keiser Napoleon III, Kong Oscar II, Keiser Wilhelm, Ole Bull og Fridtjof Nansen med flere.

Selve hotellbygningen går tilbake til 1776, da sagfogd Lars Ridder bygde et stort hus med mansardtak på Bilthuggertangen. Nils Christian Glatved kjøpte stedet for å drive landhandleri i 1796. Sønnen Lars Malsten Glatved fikk i 1838 bevilling for å drive med gjestgiveri der, men det var først etter hans død i 1848 at hotellet ble berømt. Da var det enken, Maren Asledatter født Semmen (1809–1885), som drev stedet. Lokalt gikk hun under tilnavnet «Madame Glatved».

Etter en ombygning i 1872 framstod hotellet som en av Norges flotteste bygninger i sveitserstil. I hotellets biljardsalong var det en rekke flotte veggmalerier med motiver fra Hønefoss. Disse ble malt av Peder Aadnes i 1781. Rundt hotellet var det en 10 dekar stor og meget velstelt hage, som gikk like ned mot elvekanten.

Axel Glatved overtok hotellet etter sin mor, på hennes eldre dager. Han solgte det i 1888 til Hagbart Thisted. I 1890-årene ble Glatvedts Hotel regnet som et av de to beste hotellene i Norge, sammen med Hotel Victoria i Oslo. Begge hadde tre stjerner i den kjente Baedeker-guiden. Thisted solgde imidlertid hotellet videre i 1900, og fram til det brant ned i 1941 hadde hotellet flere eiere. Brannen startet etter en fest for tyske offiserer, men brannårsaken ble aldri avklart. Hotellet ble ikke gjenreist.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]