Bilthuggertangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilthuggertangen

Bilthuggertangen
60°10′13″N 10°15′41″Ø

Bilthuggertangen er av mange ringerikinger (også) kjent som Glatved, fordi her lå det fram til andre verdenskrig et ærverdig trehotell i sveitserstil, kalt Glatveds Hotel. Hotellet var fra 1700-tallet, men dessverre brant det til grunnen under krigen. Tangen ligger på Nordsiden i Hønefoss, der Randselva renner sammen med Begnaelva og danner Storelva.

Navnet Bilthuggertangen har trolig sammenheng med at det en gang i tiden bodde en billedhugger der. Det er imidlertid uvisst om dette var Christopher Ridder (f. 1704), som bosatte seg på denne odden omkring 1730 og i 1732 startet byggingen av Riddergården, eller en tidligere person.

Riddergården er en godt bevart løkkegård fra 1700-tallet, som i dag fungerer som museum og eies av Ringerike kommune. På tangen finnes også Hønefoss skole fra 1891. Skolen har i dag råderett over tomten der hotellet sto og bruker dette som leke- og idrettsplass for elevene. I skoleferiene brukes området til andre aktiviteter, som utendørskonserter og teater med videre. Rett på nedsiden av tomten, langs elvebredden nedenfor Hønefossen, bygges det (2008) et bryggeanlegg (Glatved Brygge), samtidig som Storelva er gjort farbar og er blitt skikkelig merket for lystbåttrafikk fra Tyrifjorden og opp til fossen.

Se også[rediger | rediger kilde]


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.