Glamour (såpeserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glamour
Generell informasjon
SjangerDrama, såpeopera
Prod.landUSA
Sendeår1987
Lengde25 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeSe Skuespillere
Bak kamera
Skaper(e)William J. Bell, Lee Phillip Bell
ProdusentBradley Bell
RegiMichael Stich, Deveney Kelly, Cynthia J. Popp, David Shaughnessy
TittelmusikkJack Allocco
David Kurtz
MusikkJack Allocco
David Kurtz
Sending
Periode23. mars 1987d.d.
TV-kanalCBS
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Glamour (originaltittel: The Bold and the Beautiful) er en amerikansk såpeserie som har gått på CBS siden 1987. Serien fokuserer på familiene Forrester, Logan og Spencer. De lever i et motemiljø i Los Angeles hvor makt, sjalusi, kjærlighet, intriger og familiedrama er sentrale faktorer i serien.

Serien er verdens mest sette såpeserie.[1] Den vises i mer enn 110 land og anslås å ha nærmere 30 millioner TV-seere.[1] I skrivende stund (oktober 2016) så har det blitt vist over 7400 episoder.[1]

Serien fokuserer på familiene Forrester, Logan og Spencer. Her kan vi ta del i deres liv midt i mote-mekka i Los Angeles. Bak fasaden blir vi servert en masse med dramatikk, romanser, intriger og sjalusi. Hovedkarakterene Brooke Logan og Eric Forrester har vært med siden første episode, altså snart 30 år. Nye karakterer som har blitt svært populære de siste årene er Bill Spencer, mannen bak Spencer Publications, og hans sønn, Liam Spencer. Sistnevnte giftet seg nylig på norske skjermer med Brookes datter, Hope. Et bryllup som fant sted i Puglia, Italia. I 2013 så ble rollen som Ridge Forrester byttet ut, ganske kontroversielt for fansen siden Ronn Moss hadde vært med i 25 år. Thorsten Kaye tok over rollen, og det skal sies at han har gjort en solid jobb siden. De siste par årene så har også serien tatt for seg temaet transkjønnede da den populære karakteren Maya Avant viste seg å ha en fortid som en mann. Hun giftet seg med Rick Forrester og de lever lykkelige pr dags dato. Serien har de siste årene tatt produksjonen til en rekke steder i Europa og Midtøsten. Serien har kontrakt med CBS ut 2017 foreløpig med mulighet for forlengelse.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

TV-serien debuterte i USA den 23. mars 1987. Handlingen er lagt til Los Angeles, og sentrerer rundt Forrester-familien og deres motehus-virksomhet: Forrester Creations. Som mange andre amerikanske såpeoperaer, handler serien om livene til forskjellige velstående familier og hvordan kjærlighetsforhold, skandaler eller svik påvirker de forskjellige familie-medlemmene - og deres forhold til hverandre. Bakhistorien var at Stephanie Douglas, den viljesterke datteren til den velstående Chicago-forretningsmannen John Douglas, møtte sin kommende ektemann Eric Forrester, som ønsket å begynne som motedesigner, når de begge studerte ved Northwestern University i 1959. Den unge elskerne skynder seg med å gifte seg etter at Stephanie blir gravid. Dette tvinger Eric til å slå opp med sin tidligere college-kjæreste Elizabeth «Beth» Henderson.

Eric og Stephanie flyttet deretter til Los Angeles hvor de etablerer Forrester Creations, hvor de planlegger å designe og produsere klær for både menn og kvinner. Forretningene var basert på en kombinasjon av lån fra Stephanies far, Erics design-talent og Stephanies forretningssans og forbindelser. De vinner etter hvert internasjonal anerkjennelse, berømmelse og rikdom med arbeidet deres, samtidig oppdrar de fire barn sammen: Den eldste sønnen var Ridge Forrester, og broren Thorne Forrester, samt to yngre søstre Kristen Forrester og Felicia Forrester. I mellomtiden giftet Elizabeth Henderson seg med den tidligere klassekameraten Stephen Logan, og de oppdro sin egen familie i San Fernando i Los Angeles. Logan-familien hadde fire barn sammen: Sønnen Stephen «Storm» Jr. og døtrene Brooke, Donna og Katie. Ute av stand til å oppnå samme suksess som Eric, valgte Stephen å forlate familien sin, og etterlot Beth som en enslig arbeiderklasse-mor. Forrester-familiens eldste sønn, Ridge, skulle gifte seg med Caroline Spencer Forrester, datteren til medie-mogul Bill Spencer.

På dette tidspunktet har Ridge allerede begynt som motedesigner, og er utnevnt til visepresident for Forrester Creations. En rekke medier over hele verden, fra de store TV-nettverkene og avisene, til sladder-magasinene publiserer informasjon fra bryllupet deres, og erklærte dette som «årets bryllup i mote-verdenen» og tusenvis av kvinner ser fotografiene av Ridge, og spekulerer i hvordan kvinnen klarte å vinne hjertet til mannen som inntil nylig har vært en playboy - og som nektet å bare nøye seg med én enkelt kvinne. En av de nysgjerrige kvinnene var Brooke, hvis liv snart blir et sentralt element i TV-serien. Kjærlighetsforholdet hennes til Ridge tar mye plass i TV-serien, men Ridge blir snart oppdaget for å være utro med en gammel flamme - Caroline. Ridge og Brooke gjenforenes, men slår deretter opp på grunn av forskjellige omstendigheter. Men Ridge finner alltid trøst sammen med en annen kjærlighet i livet hans, Taylor Hayes. Brooke har også forhold med en rekke andre menn eller andre Forrester-familiemedlemmer.

Eric gifter seg etter hvert med Brookes søster, Donna Logan, og adopterer hennes sønn Marcus. De skilles senere på grunn av familiens kompliserte historie. Rivaliseringen mellom Stephanie og Brooke blir også en nøkkelhistorie i løpet av TV-serien. Den viljesterke Stephanie har opprinnelig et hjertelig forhold til Logan-familien, etter å ha ansatt catering-firmaet deres. Men hun misliker snart at Brooke blir en del av Forrester-familiens liv. Etter å ha hatt ekteskapelige problemer helt siden begynnelsen av serien, søker Eric snart trøst hos Elisabeth. Når Stephanie får vite om forholdet, ansetter hun i all hemmelighet en privatetterforsker for å spore ham opp. Hun sender deretter et anonymt brev til Logan-husholdningen om hvor han befinner seg.

Brooke truer også at hun kommer til å ødelegge forholdet mellom Elisabeth og Ridge. Omtrent samtidig blir foreldrene hennes gjenforent, og de flytter til Paris sammen. Når hun innser til hvilke ytterligheter Stephanie er villig til å gå for å få det som hun ønsker, sverger Brooke hevn. Felicia og Kristen Forrester velger etter hvert å følge deres egne veier, og overlater familie-selskapet til å bli drevet av Ridge, Thorne, Rick, Marcus og deres familier. Et sentralt element i TV-serien mot slutten av 1990-tallet var Brooke og Erics sønn Rick som hadde et forhold til sangerinne og motedesigner Amber Moore.

Andre familier[rediger | rediger kilde]

Spencer-familien og deres medie-konglomerat Spencer Publications ble først introdusert i den aller første episoden. Patriark Bill Spencer var enkemann, og påstår opprinnelig at Caroline var hans eneste datter. Et forhold utvikler seg mellom Caroline, Ridge og Thorne. Men i 1988 skyter en alkohol-påvirket Thorne sin eldre bror i ryggen. Men Stephanie dekker over for å beskytte begge sønnene hennes, ved å lyve til myndighetene at det var hun som skjøt i den tro det var en innbruddstyv. Etter at Caroline døde på grunn av leukemi i 1990, dukker tvilling-søsteren hennes Karen Spencer opp. Hun ble bortført fra Spencer-familien når hun var baby.

I 2009 dør Bill av en dødelig sykdom. Deretter blir Spencer Publications delt mellom Karen og hans tidligere ukjente uekte sønn, Bill Spencer Jr. Spencer-familien blir etter hvert utvidet til å inkludere Karens datter Caroline Spencer og Bill Jr. sine sønner Wyatt Spencer, Liam Spencer og Will Spencer. I mange år var Spectra den største motstander for Fashion Forrester, ledet av Sally Spectra. Sally var et viktig element i både komiske og dramatiske historier. Hun har en mangeårig fortrolige Saul Feinberg, en resepsjonist Darla Forrester og mote-designer Clarke Garrison - som i 1991 ble far til C. Garrison Fathman, Sallys sønn. Opprinnelig er Sally og Stephanie Forrester bitre fiender. Spectra blir først referert til i 1987, når Stephanie ansetter Clarke fra deres rival. Sally og Spectra Fashions dukker for første gang opp på skjermen i 1989, når Clarke går tilbake til sin tidligere sjef.

I senere sesonger utvikler Sally og Stephanie et vennskap. Sally ender til og med opp med å arbeide for Forrester Creations i 2006. etter at hun endelig tok beslutningen om å legge ned hennes egen bedrift. Sallys datter, Macy Alexander, en sanger, gjennomgår i løpet av serien forskjellige traumer - spesielt på grunn av problemer med alkoholisme. Hun og Thorne Forrester er involvert i et på-igjen-av-igjen-ekteskap. Etter at hun til slutt mister Thorne til Brooke, reiser Macy til utlandet og gjemmer seg sammen med faren sin, Adam i 2000.

Men i 2002 returnerer Macy til Los Angeles hvor hun gjenforenes med Thorne Forrester. Men Macy utvikler en interesse for en annen alkoholiker, Deacon Sharpe, som hun gifter seg med i 2003. Noen få uker senere blir Macy alvorlig skadd på en nattklubb. Hun havner i koma, og det blir antydet at familien hennes velger å koble fra respirator. Spectra-familien og vennene blir gradvis erstattet etter introduksjonen av Massimo Marone og hans følge i 2001. Marone, en milliardær sog hipping-magnat, var en barndomsvenn av Stephanie og hadde et forhold til henne i løpet av college. Det avsløres etter hvert at Massimo faktisk var Ridges biologiske far - ikke Eric Forrester.

Norge[rediger | rediger kilde]

I 1990 så kunne vi se Glamour for første gang her til lands. Den ble sendt på den nordiske kanalen Nordic Channel. Omsider så startet TVNorge å sende serien i januar 1993.[2] TVNorge lå om lag 6 år etter det amerikanske sendeskjemaet. For å komme nærmere amerikansk sendeskjema så hoppet TVNorge over 5 år i mars 2000. Seerne fikk servert en 5 minutters oppsummering av de tapte årene, dette førte til en telefonstorm rettet mot sentralbordet til TVNorge.[1] Glamour hadde sterke seertall de første årene i Norge, tett opp mot 100 000. Serien ble de første årene sendt på kveldstid (reprisesending 1800-18:30 og ny episode vist 18:30-19:00). Serien ble flyttet til dagtid rundt tusenårskiftet, igjen ble det reaksjoner fra seerne. Reprise-sendingen ble kuttet i 2006. Den 8.november 2011 ga TVNorge beskjed om at siste episode ville bli sendt 30.november 2011. De begrunnet dette med sviktende seertall og at TVNorge var i endring.[3] Etter press fra lojale fans fortsatte imidlertid serien på TVNorges nett-TV.[4]

I mars 2012 ble det kjent at Canal9 fortsetter å sende serien fra der TVNorge tok den vekk fra sitt sendeskjema på TV med start 30. april 2012.[1] Kanalen tok av serien etter 1 år, hvor siste episode ble sendt 26. april 2013. I november 2013 annonserte TNT at de hadde kjøpt rettighetene til Glamour. De tok over stafettpinnen etter Canal9 og første episode ble sendt 3. februar 2014. Serien ble sendt hverdager klokken 17.00, med reprisesending 08.50 og 13.00 dagen etterpå. TNT annonserte i november 2015 at de ikke skulle fortsette med serien, og at siste episode ble sendt 24.desember 2015. De viste da episoder som var fra oktober 2013. I februar 2018 så annonserte TV6 at de skulle starte å sende Glamour. De begynte med episoder fra januar 2016, altså 2 år bak amerikansk sendeskjema. Serien vises hverdager klokken 08:50. I tillegg til sendingen på lineær-tv så kan også Glamour sees på TV2 Sumo. De har sendt serien siden 2013, og er kun få uker bak amerikansk sendeskjema.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Karakter År
Rena Sofer Quinn Fuller Forrester 2013-
Scott Clifton Liam Spencer 2010-
Don Diamont Bill Spencer, Jr. 2009-
Courtney Hope Sally Spectra 2017-2018, 2018-
Karla Mosley Maya Avant 2013-
Darin Brooks Wyatt Fuller 2013-
Jennifer Gareis Donna Logan (#2) 2006-2014,2015,2016,2018-
Aaron Spears Justin Barber 2009-
Adam Gregory Thomas Forrester 2010-
Ingo Rademacher Thorne Forrester (#4) 2017-
Ashley Jones Dr. Bridget Forrester (#4) 2004-2010,2011,2012.
Kiara Barnes Zoe Buckingham 2018-
Katherine Kelly Lang Brooke Logan 1987-
Jacob W. Young Rick Forrester 1997-1999, 2011-
Adain Bradley Xander Avant 2018-
Annika Noelle Hope Logan 2018-
Alley Mills Pamela Douglas 2006-2007, 2007-2008, 2008-
Jacqueline MacInnes Wood Steffy Forrester Spencer 2008-2013, 2015-
John McCook Eric Forrester 1987-
Thorsten Kaye Ridge Forrester 2013-
Heather Tom Katie Logan (#2) 2007-
Krista Allen Dr. Taylor Hayes 2021-
Nia Sioux Emma Barber 2018-
Denise Richards Shauna Fulton 2019–

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f ««Glamour» tilbake på norske skjermer». VG Nett. 29. mars 2012. Besøkt 21. april 2012. 
  2. ^ ««Glamour»-fans i sorg - føler seg sviktet av TVNorge». VG Nett. 8. november 2011. Besøkt 21. april 2012. 
  3. ^ «Glamourøst farvel på TVNorge». NA24.no. 9. november 2011. Besøkt 21. april 2012. [død lenke]
  4. ^ «Glamour blir nettsåpe». NA24.no. 28. november 2011. Arkivert fra originalen 30. november 2011. Besøkt 21. april 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]