Besseggen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Besseggen
Gjende from Besseggen.jpg
Besseggen sett mot vest, med Gjende til venstre og Bessvatnet til høyre
Høyde 1604–1743 moh.
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Vågå
OmrådeJotunheimen
FjellrekkeJotunheimen
Posisjonskart
Besseggen ligger i Norge
Besseggen
Besseggen
Besseggen (Norge)

Besseggen
61°30′06″N 8°43′16″Ø
Fra Besseggen med utsikt over Gjende og Bessvatnet

Besseggen, eller Besseggi, er en fjellrygg i Vågå kommune i Innlandet fylke. Besseggen ligger øst i Jotunheimen, mellom vannene Gjende og Bessvatnet.

Turen over Besseggen er en av de mest populære fjellturene i Norge. Omtrent 50 000 mennesker går denne turen hvert år. Den vanligste ruten over Besseggen starter på Gjendesheim, med båt til Memurubu, for å gå tilbake over eggen. Høyeste punkt går opp til Veslfjellet (1743 moh.). Fra Besseggen er kan man se utover Gjende og Bessvatnet. Gjende ligger nesten 400 meter lavere enn Bessvatnet, og mens Bessvatnet har en blåfarge som de fleste andre innsjøer, har Gjende en tydelig grønnfarge. Grønnfargen er et resultat av brevann som skyller leire ned i vannet.

Besseggen i litteraturen[rediger | rediger kilde]

Besseggen er kjent fra «Bukkerittet» i Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt. Peer forsøker å overbevise sin mor, Åse, om at han har ridd over Gjendineggen, nå kalt Besseggen, på en reinsbukk. Slik skildrer han eggen (Henrik Ibsen, Samlede Værker, 10 bind, 1898–1902):

Har du set den
Gendin-eggen nogen gang?
Den er halve milen lang,
hvas bortefter, som en ljå.
Udfor bræer, skred og lider,
rakt nedover urder grå,
kan en se til begge sider
lukt i vandene, som blunder
svarte, tunge, mer end
tretten-hundred alen nedenunder. —

Besseggen er også kjent fra diktet «Besseggen» av Ragnvald Skrede.

Turen over Besseggen[rediger | rediger kilde]

Besseggen går opp til Veslfjellet, har så et kort parti som er bratt og luftig, går videre over det flatere partiet Bandet (1604 moh.), og ender til slutt på Memurubu hvor mange velger å overnatte. De fleste turgåere velger å gå motsatt retning og begynner turen fra Memurubu Turisthytte. Turen er beregnet av Den Norske Turistforening å ta 6 timer. Går man med barn bør man beregne mer tid.

Det er også en alternativ måte å gå Besseggen på. Det er å gå fra enten Gjendesheim, eller Bessheim, opp til Bessvatnet. Fra der går man rundt Bessvatnet, og kommer inn på stien fra Memurubu, på Bandet. Derfra følger man stien over selve Besseggen. Dersom man skal tilbake til Gjendesheim, så følger man hovedstien hele veien. Skal man tilbake til Bessheim, så følger man hovedstigen til litt forbi høyeste punkt, til man kommer til et lite skilt med Bessheim på. Fra der går man ned til Bessvatnet, og videre ned til Bessheim igjen.

Naturvern[rediger | rediger kilde]

Det store antallet turgåere har ført til stor slitasje på stiene opp til Besseggen både fra Gjendesheim og Memurubu. Statens naturoppsyn (SNO) bevilget 1 175 000 kroner til restaurering av stiene i 2005. Prosjektet som begynte i 2005 legger ned steinplater på stien for å begrense ytterligere skade og forebygge videre erosjon av stien. Steinplatene ble fløyet med helikopter fra Vågå, siden det er ulovlig med masseuttak av stein fra Jotunheimen nasjonalpark. [1][2][3]

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

I 1961, 1962 og 1963 ble Besseggløpet arrangert om sommeren av Norges Orienteringsforbund i samarbeid med Den Norske Turistforening. Løpet ble startet opp igjen av lokallaget til turistforeningen i 2011. Løpet har enkeltstart og begrensning på antall deltagere. Rekorden (per 2021) ble satt i 2014 av Tomas Bekeret (27) og er på 1.15.40[4]. Han slo da den gamle rekorden til Reidar Andreassen fra 1963 med ett minutt og åtte sekunder. Den gamle rekorden var 51 år, men det hadde bare blitt arrangert tre løp i mellomtiden. Vinnertidene i løpet varierer mye ut fra værforhold. I dameklassen satte Valborg Østberg fra Gjøvik rekord i 1963 med tiden 1.39.47.[5] Denne ble slått av Johanna Åstöm i 2020 med tiden 1.35.07[6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]