Give Me Love (Give Me Peace on Earth)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Give Me Love (Give Me Peace on Earth)»
AlbumLiving in the Material World
A-side«Give Me Love (Give Me Peace on Earth)»
B-side«Miss O'Dell»
Format7"/albumspor
Artist, bandGeorge Harrison
SjangerRock
Lengde3:38
PlateselskapApple Records R5988 (UK)
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Harrison
Plass i kronologi
«Bangla Desh»
(1971)
«Give Me Love (Give Me Peace on Earth)»
«Ding Dong, Ding Dong»
(1974)

«Give Me Love (Give Me Peace on Earth)» er en sang av George Harrison, og er åpningssporet på albumet Living in the Material World, fra 1973. Sangen ble utgitt som en single i mai 1973. Den nådde førsteplassen på U.S. Billboard Hot 100 i slutten av juni,og nummer åtte på UK Singles Chart. Harrisons single erstattet «My Love» på toppen av Hot 100-listen, en sang av tidligere bandkompis fra The Beatles, Paul McCartney. Og ble etter hvert erstattet av «Will It Go Round in Circles» av Billy Preston, som hadde spilt med Harrison og McCartney under innspillingen for Let It Be i 1969.

Sangen var Harrisons andre og nestsiste singel som nådde førsteplass på hitlistene. De to andre var My Sweet Lord (1970) og Got My Mind Set on You (1987).

Teksten[rediger | rediger kilde]

«Give Me Love (Give Me Peace on Earth)» er som tittlen hentyder både en salme og en fredshymne forkledd som en popsang. Midtpartiet har en solo med en slidegitar. I den selvbiografiske boken I Me Mine (1982) forteller Harrison kort at «noen ganger åpner du munnen og du vet ikke hva du kommer til å si, og hva enn som kommer ut er en begynnelse. Om det skjer med deg og du er heldig – det kan vanligvis bli gjort om til en sang. Denne sangen er en bønn og et personlig utsagn meg meg, Herren, og hvem som måtte like den.»

Utsagnet forteller noe fra sangerens verksted, at for å skrive en sang trenger man en åpning, et utsagn som man kan spinne videre på. Sangens enkle tekst som blir repetert flere ganger er dog ikke uten sjarm, men representerer likevel ikke et kreativt høydepunkt i Harrisons produksjon, skjønt den synes å ha hatt en personlig verdi ikke bare for ham selv, men også for mange av hans tilhengere. Sangen ble også inkludert på hans senere konserter.

Give me love
Give me love
Give me peace on earth
Give me light
Give me life

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Liste (1973) Høyeste plassering
U.S. Billboard Hot 100[1] 1
U.S. Billboard AC[1] 4
Norges VG-lista[2] 7
Nederlandske singlelisten[3] 7
UK Singles Chart[4] 8
German Media Control Singles Chart 28
Japanese Oricon Singles Chart[5] 37

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Sangen ble fremført i en spansk versjon av Verónica Castro i 1975.

Den brasilianske sangerinnen Marisa Monte covret den på livealbumet, A Great Noise, utgitt 1997 (i hennes versjon er en liten del av Janis Joplins «Me and Bobby McGee» inkludert).

Steve Wood og Daniel May komponerte musikken til dokumentarfilmen Everest fra 1997. Hvor de brukte noen av Harrisons sanger. «Give Me Love (Give Me Peace On Earth)» ble brukt under delen som heter «The Journey Begins».

Jeff Lynne fremførte denne sangen under Concert for George i 2002.

Dave Davies, fra The Kinks, spilte inn en versjon på albumet Kinked, fra 2006. (selv om hans versjon var blitt utgitt tidligere på hyllestalbumet Songs from the Material World - a Tribute to George Harrison, i 2003).

Sangen ble også covret til tider av Elliott Smith under sine konserter.

Ron Sexsmith fremførte denne sangen live i Crane Lane Theatre, Cork.

Sting, Elton John og James Taylor fremførte sangen den 13. april 2002, under Rainforest Benefit Concert i Carnegie Hall i New York City

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]