Oricon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

ORICON (オリコン, Orikon), som også går under navnet ORICON STYLE, er et japansk firma som står for musikkindustri-relatert informasjon i Japan. Firmaet er best kjent for musikklistene sine, lignende norske VG-lista. Ordet ORICON er avledet de engelske ordene "Original" og "Confidence".

"ORICON-året" begynner i starten av desember og avsluttes i slutten av november året etter. Det er verdt å legge merke til at ORICON kombinerer den siste uken av desember med den første uken i januar. Derfor varer et "ORICON-år" 51 uker i motsetning til et vanlig år som varer 52 uker. Til tross dette telles denne tidsperioden 2 uker og ikke 1 når det gjelder albums og singlers tid på listene.

Det har siden 1967 kun vært en håndfull #1-singler av europeiske eller amerikanske artister. Den mest solgte singlelen i Japan av en ikke-japansk artist er "Beautiful Sunday" av Daniel Boone som ble utgitt i 1976, 4 år etter den ble utgitt i USA. Siden 1980 har bare 5 singler med europeiske eller amerikanske artister nådd toppen av ORICON-lista for flest solgte singler: "I'm in the Mood For Dancing" av The Nolans (1980), "Flashdance... What a Feeling" av Irene Cara (1983), "To Love You More" av Celine Dion med Kryzler & Kompany (1995), "La-La-La Love Song" av Toshinobu Kubota med Naomi Campbell og "Candle in the Wind '97" av Elton John (1997).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]