Hopp til innhold

My Sweet Lord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«My Sweet Lord»
AlbumAll Things Must Pass
Artist, bandGeorge Harrison
Utgitt23. november 1970
Innspilt1970
Sjangerfolk rock, rock
Lengde4:39
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)George Harrison
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Harrison,
Phil Spector

«My Sweet Lord» er en sang av George Harrison som ble første gang utgitt på hans trippelalbum All Things Must Pass og er produsert sammen med Phil Spector. Den handler primært om Gud og gjentar manifestasjoner av den hinduistiske guden Vishnu i teksten.

I den selvbiografiske boken I Me Mine (1982) nevner Harrison at «Jeg ønsket å vise at Halleluja og Hare Krishna er egentlig det samme. Jeg sang Halleluja først og skiftet deretter til Hare Krishna slik at folk ville messe Maha Mantra før de visste hva som skjedde! Jeg hadde messet Hare Krishna i en tid og denne sangen var en enkel ide på hvordan å gjøre en vestlig popsang ekvivalent til en Mantra som repeterer seg selv igjen og igjen med hellige navn.»

Som mange av Harrisons sanger er teksten svært enkel, foruten repetisjoner består den av to vers som er en variasjon av hverandre:

My Sweet Lord, I really want to see you
I really want to be with you
I really want to see you Lord but it takes
so long – My Lord.

Da sangen ble utgitt som singel i 1971, som Harrison skrev i desember 1969, toppet den hitlistene både i Storbritannia og i USA. «My Sweet Lord» var den første singelen fra et tidligere medlem av The Beatles som nådde øverst på hitlistene. Den gjenerobret førsteplassen i Storbritannia i 2002 i tiden etter at Harrison døde av kreft 29. november 2001.

En av de studiomusikerne som deltok på innspillingen av sangen var Eric Clapton. Trommeslager på sangen var Alan White fra gruppa Yes.

Sangen hadde visse likheter med den amerikanske gruppen The Chiffons' sang «He's So Fine» og det ledet til en langvarig juridisk kamp over rettighetene til sangen. En artikkel datert den 6. mars 1971 i Billboard magazine rapporterte at rettighetsutbetalingene fra innspillingen var blitt frosset for hele verden. Harrison på sin side har uttalt at han ble inspirert til å skrive «My Sweet Lord» etter å ha hørt Edwin Hawkins Singers' «Oh Happy Day».

Harrison ble funnet skyldig i ubevisst plagiat av «He's So Fine» og ble beordret til å overgi hoveddelen av rettighetsinntektene fra «My Sweet Lord» og deler av inntektene fra albumet All Things Must Pass. Harrison skrev og innspilte senere sangen «This Song» om de juridiske problemene med «My Sweet Lord».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Helge Fjalsett har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «O store Gud».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Believe, solist: Kjell Fjalsett. Utgitt på singlen Forum FS 202 i 1971.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
«Cracklin' Rosie» med Neil Diamond
Nummer 1 på VG-lista
(Uke 7–14 1971)
Neste mottaker:
«Rose Garden» med Lynn Anderson
Autoritetsdata