George Gershwin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Gershwin
George Gershwin 1937.jpg
Født 26. september 1898
Brooklyn, New York
Død 11. juli 1937 (38 år)
Hollywood, California
Hjernesvulst
Ektefelle Kay Swift
Yrke Komponist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Grammy Trustees Award
Sjanger opera

George Gershwin (født Jacob Gershovitz 26. september 1898 i Brooklyn i New York, død 11. juli 1937 i Hollywood i California) var en amerikansk komponist og pianist.

Han var sønn av jødiske russisk-amerikanske immigranter, fikk fra 10-årsalderen piano-opplæring hos Charles Hambitzer på Manhattan, der familien var bosatt, og ble med i Tin Pan Alley-miljøet. Han oppnådde tidlig suksess, først med «Swanee», fremført av Al Jolson i 1921. Gerswhins første orkestrale verk var Rhapsody in Blue, urfremført med Paul Whitmans orkester i 1924, under tittelen Experiments in Jazz . Flere musikal-oppsetninger fulgte (Oh Kay!, Of Thee I Sing blant de mest kjente), hvorfra man fikk en serie med kjente melodier som Embracable You og I Got Rhythm. Et flertall er ansett som amerikanske klassikere og med i «The Great American Songbook». Hans bror, Ira Gershwin, figurerte som tekstforfatter på de fleste av disse. Folkeoperaen «Porgy & Bess» opptok ham i over ett år, fra 1934, og fikk sin urfremføring i New York i 1935 med den amerikansk-norske Anne Brown i en av hovedrollene. George Gershwin var en klassisk komponist sterkt påvirket av Maurice Ravel og Igor Stravinskij, som forøvrig avslo hans anmodning om å gi leksjoner; de mente læringspotensialet var høyere omvendt. Han døde av hjernesvulst.

Låter i kulturkanon[rediger | rediger kilde]

Låter som av Alec Wilder regnes for å høre med i kulturkanonen den store amerikanske sangboka er blant annet «An American in Paris», «Bidin' My Time», «Blah, blah, blah» fra musikalen Nice Work If You Can Get It , «Blue, Blue, Blue» fra musikalen Let 'em Eat Cake, «Boy! What Love Has Done To Me!», «But Not for Me».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]