Jiří Hlinka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jiri Hlinka)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jiří Hlinka
Født1944[1]Rediger på Wikidata
PrahaRediger på Wikidata
Utdannet ved Akademie múzických umění v PrazeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musikkpedagog, pianistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje, Griegprisen (1995)Rediger på Wikidata

Jiří Hlinka (født 1944) er en norsk pianist og klaverpedagog av tsjekkisk opprinnelse. Han ble født i Praha og ble norsk statsborger i 1982.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I sin ungdom studerte Hlinka med professorene Frantisek Rauch og Josef Pálenícek ved Musikkakademiet i Praha. I 1964, da Henryk Neuhaus besøkte Praha, fikk Hlinka spille for ham ved en privatkonsert. Neuhaus fikk i stand «mesterklasser» mellom Hlinka og pianistene Svjatoslav Richter og Emil Gilels. Som et resultat av dette fikk Hlinka spille med flere av Europas ledende symfoniorkestre. Han fikk også gjort LP-innspillinger av et par klaversonater av Prokofjev og av Liszts h-moll-sonate.

Hans solokarriere ble avbrutt da Hlinka i 1969 plutselig fikk en kronisk sykdom i begge armene. En operasjon ble gjennomført, men viste seg å være mislykket. I 1970 tok Hlinka derfor opp en stilling ved Konservatoriet i Praha, før han i 1972 flyttet til Norge for å undervise ved Grieg-akademiet i Bergen. Her underviste han blant annet pianister som Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland. Siden 1994 har han vært tilknyttet Barratt Due musikkinstitutt som hovedlærer på klaver.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hlinka har mottatt flere priser, blant annet et klaverdiplom fra Musikkakademiet i Praha. I 1966 var han en av finalistene under Pjotr Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva. Hlinkas pedagogiske arbeid har også gitt ham Lindemanprisen 1992 og Griegprisen 1995. Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1995. I 2004 fikk Hlinka Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for norsk musikkliv.

Elever i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Czech National Authority Database, 23. nov. 2019, mzk2002140166

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]