Gary Lachman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gary Lachman
Blondie (Gary Valentine Lachman).jpg
Født24. desember 1955 (62 år)
Bayonne
Beskjeftigelse Låtskriver, skribent
Nasjonalitet USA

Gary Lachman (født 24. desember 1955 i Bayonne i New Jersey) er en amerikansk skribent og musiker. Han er i dag mest kjent for sine bøker om det mystiske og okkulte, og han har skrevet en rekke artikler og bøker om dette temaet. Fra sine yngre dager er Gary Lachman kjent for sitt korte medlemskap i Blondie på midten av 70-tallet under artistnavnet Gary Valentine.

Blondie[rediger | rediger kilde]

Gary Lachman flyttet som 18-åring til New York hvor han i 1975 ble med i det nystartet undergrundsbandet Blondie sammen med Chris Stein og sangeren Deborah Harry. Gruppen regnes til punk/new wave, og de slo igjennom i 1977. Lachman skrev tekst og melodi til bandets første singel som ble en hit "X-Offender", som førte til at de etter hvert slo igjennom internasjonalt. Etter deres første turne til England, sluttet Gary 4. juli 1977 i Blondie, etter ulike problemer innad i gruppen. Han ønsket blant annet for å danne sitt eget band. Nigel Harrison overtok hans plass i Blondie. Garys sang "(I'm Always Touched by Your) Presence, Dear" ble en topphit i England i 1978 etter hans uttreden.

Ulike band[rediger | rediger kilde]

Gary flyttet til Los Angeles i 1978 og slapp platen "The First One/Tomorrow Belongs to You" på Beat Records. Like etter dannet han gruppen The Know, med Joel Turrisi og Richard d'Andrea. I 1980 kom The Know med singelen "I Like Girls/Dreams" på Planet Records. Men bandet fikk ingen platekontrakt og ble oppløst, før Gary i 1981 ble med i Iggy Pop. I 1996, etter at han hadde flyttet til London, ble han spurt om å være med i Blondie sin gjenforening, og i november samme år spilte han inn en av sine sanger "Amor Fati (song)|Amor Fati" for Blondies 'comeback'-album. I 1997 deltok han med Blondie på forskjellige større festivaler i USA, før problemene med gruppen ble for åpenbare. Tilbake i London spilte Gary sammen med den tidligere X-Ray Spex-saxofonisten Lora Logic, og i 1998 dannet han Fire Escape sammen fiolinisten Ruth Jones, og de opptrådte med sanger han hadde skrevet for Blondies reunion-album (men som ikke hadde vært benyttet – fordi han nok en gang ble ekskludert fra plateinnspillingen og resten av turneen). Fire Escape utgav en EP. Han siste utgivelse var Tomorrow Belongs to You som ble sluppet 2003 i England.

Rock and Roll Hall of Fame[rediger | rediger kilde]

I 2006 ble Blondie og Gary hedret i rockens æresgalleri Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland, USA. Men siden han var et eks-medlem fikk han ikke delta på scenen under innsettelsesseremonien i New York.[1]

Det okkulte[rediger | rediger kilde]

Helt siden ungdomsårene var Lachman tiltrukket av bøkenes verden og spesielt det okkulte. Mens han tok en universitetsgrad i filosofi på slutten av 1980-tallet, forsørget han seg selv ved å jobbe i den anerkjente New age-bokhandelen, Bodhi Tree Bookstore, i Los Angeles. Her ble han også introdusert til bøkene til Rudolf Steiner, som han i 2007 skrev en biografi om. Etter en del flytting mellom Los Angeles og New York, dro Gary i 1983 på en pilegrimsreise til Europa for å se Stonehenge, Avebury, Chartreskatedralen, samt Gurdjieffs senter i Fountainebleau-Avon i Frankrike. I 1996 flyttet han til Camden Town i London, hvor han har bodd siden. Hans to barn går i dag på steinerskole i Islington, London.

Litterær karriere[rediger | rediger kilde]

Etter at Lachman hadde flyttet til London i 1996 begynte han å livnære seg som skribent, og han leverer stoff fast til The Guardian, Mojo magazine, Times Literary Supplement og flere andre tidsskrift. Hans første bok kom ut i 2001 og deretter har det vært nesten årlige utgivelser. Han er blitt oversatt til tysk, tsjekkisk, russisk, finsk og norsk – da den norske utgaven av Rudolf Steiner – Liv og tanker, kom på Flux forlag 2009.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]