Bayonne (New Jersey)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bayonne

Flagg

Våpen

LandUSAs flagg USA
DelstatNew Jerseys flagg New Jersey
FylkeHudson County
Grunnlagt1. april 1861
Postnummer07002
Retningsnummer201
Areal28,72 km²[1]
Vannfylt arealandel47,62%
Befolkning71 686[2] (2020)
Bef.tetthet2 495,84 innb./km²
Antall husholdninger24 784
Høyde o.h.4 meter
Nettsidewww.bayonnenj.org/
Kart
Bayonne
40°39′45″N 74°06′37″V

Bayonnes museum
Hudson County; Bsyonne er merket (1).

Bayonne er en havneby i Hudson County i New Jersey i USA, med et areal på 29,1 km² hvorav halvparten er land og halvparten vann. I 2006 var innbyggertallet 57 886 etter an beregning fra United States Census Bureau. Byen inngår i New Yorks storbyregion og ligger på vestre side av Upper New York Bay.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bayonne ligger på en halvøy, Bergen Neck, som avgrenses i vest av Newark Bay, i sør sundet Kill Van Kull og i øst Upper New York Bay. Den sørlige odden er Bergen Point. Administrativt grenser Bayonne til bye Jersey City i nord, Staten Island og Brooklyn i New York i søer respektive øst, Elizabeth i Union County i vest og Newark i Essex County i nordvest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bayonne har fått sitt navn etter staden Bayonne i Frankrike. Bayonne ble kommune av typen township den 1. april 1861. Byrettighetene ble gitt i 1869 etter et vedtak av New Jerseys legislative forsamling som dessuten ble styrket av en folkeavstemning.

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

I skjønnlitteraturen er Bayonne blant annet kjent som det sted der den tegnede humorserien Ernie, skapt av Bud Grace, utspiller seg. Bayonne or også fantasy- og science fictionforfatteren George R.R. Martins fødeby.

Ved Upper New York Bay er minnemerket To the Struggle Against World Terrorism.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byens næringsliv har tradisjonelt vært dominert av beliggenheten ved New York og New Jerseys havn, og Bayonne har fortsatt en aktiv havn, blant annet for større cruiseskip, og en manufakturindustri og logistikkvirksomhet.

Kjente personer fra Bayonne[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]