Galateia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Falconets skulptur fra 1763 (Walters Art Gallery, Baltimore)
Pygmalion og Galatea, maleri av Ernest Normand, 1886

Galateia eller Galatea (gresk: Γαλάτεια; «den melkehvite») [1] er et navn som populært er gitt til statuen gjort av elfenbein av Pygmalion fra Kypros. I henhold til gresk mytologi ble statuen levende ved at gudinne Afrodite viste miskunn med Pygmalion da hun så hvor fortvilet hans forelske i statuen var. Galateia er også navnet på kyklopen Polyfemos' objekt for begjær i hyrdedikteren Theokrit fra Syrakus' Idyller VI og XI, og er knyttet til Polyfemos igjen i myten om Akis og Galatea i Ovids Metamorfoser.

Navnet «Galatea»[rediger | rediger kilde]

Selv om navnet «Galatea» har blitt som bestemt assosiert med Pygmalions statue at det synes som det er fra antikken, er likevel tilknytningen til Pygmalion av senere tid. Ingen bevart tekst fra antikken nevner noen gang statuen ved navn. [2] Så sent som 1763 ble en skulptur over emnet Pygmalion vist fram av Étienne Maurice Falconet ved Parissalongen (se illustrasjon) som bar tittelen «Pygmalion aux pieds de sa statue qui s'anime» («Pygmalion ved foten av sin statue som kom til live»). Denne skulpturen, i dag ved Walters Art Museum i Baltimore, bærer det forventede moderne tittelen «Pygmalion og Galatea».

I henhold til Meyer Reinhold ble navnet «Galatea» først gitt omfattende spredning i Jean-Jacques Rousseaus scène lyrique (musikkdrama) fra 1762, Pygmalion. Navnet hadde blitt vanlig i pastoriske fortellinger grunnet den velkjente myten om Akis og Galatea; en av Honoré d'Urfés figurer i L'Astrée var en Galatea, skjønt ikke denne skulpturen.

Myten[rediger | rediger kilde]

Polyfemos og Galateia (romersk fresko fra Pompeii, Napoli arkeologiske museum)
Pygmalion, tresnitt i en utgave av Roseromanen, ca. 1505

Fortellingen om Pygmalion opptrer i tidligst i et hellenistisk verk, Filostefanos' historie om Kypros, De Cypro. [3] Den er også gjenfortalt i Ovids Metamorfoser, [4] hvor kong Pygmalion er gjort til billedhugger som blir forelsket i en elfenbeinsstatue som han hadde gjort med sine egne hender. I svaret på hans bønner gjorde Venus (Afrodite) det slik at statuen ble levende og forente paret i ekteskap. Denne fortellingen ble selve hovedfortellingen av myten fram til slutten av 1600-tallet. Tropen om en levendegjort statue fikk fornyet interesse på 1700-tallet. [5]

Afrodites daimon i Pygmalions statue gjorde gudinnens kultbilde levende, og fødte ham sønnen Pafos — den eponyme grunnleggeren av byen med samme navn. Andre versjoner av fortellingen nevner også en datter, Metharme. Av «dette ekstatiske forholdet», har Meyer Reinhold bemerket, «kan det ligge lurende en levning av en antikk kult om den store mor og hennes gemal». [6]

Kinyras, kanskje sønn av Pafos, [7] eller kanskje den suksessfulle frieren til Metharme, grunnla byen Pafos på Kypros under Afrodites beskyttelse og bygde et stor tempel for gudinnen der. Bibliotheke, et hellenistisk sammendrag av myter, nevner en datter av Pygmalion kalt for Metharme. [8] Hun var hustru av Kinyras og mor til Adonis, en yngling så vakker at han ble elsket av Afrodite, skjønt andre versjoner nevner hyppigere Myrrha, en datter av Kinyras, som mor for Adonis. Det var et vanlig rykte på romersk tid at billedhoggeren Praxiteles' kultbilde av Afrodite på Knidos i gudinnens tempel der var så vakker at flere beundrere sørget for at de ble stengt inne med statuen over natten. [9]

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Myten indikerer at et kultbilde av Afrodite var medvirkende på et vis i opphavsmyten til byen Pafos, en kystby på sørvestsiden av Kypros. Den synes også innlysende, bortsett fra den mirakuløse mellomkomsten til gudinnen, at den levende representanten av gudinnen og dens kultbilde, ikke kan ha vært noen annen en den fremste prestinnen ved dets tempel. Robert Graves har gitt en sosial-politisk tolkning av fortellingen som en mytologisert kullkasting av en matrilineær kult. I hans syn holdt Pygmalion, gemalen til gudinnens prestinne ved Pafos, kultbildet som et middel for å holde på makten i hans periode, og etterpå, har Graves spekulert, har han nektet å oppgi gudinnens kultbilde og "at han forlenget dette ved å gifte seg med en annen av Afrodites prestinner — teknisk sett hans datter ettersom hun var arvingen til tronen — som er kalt for Metharme («endring»), for å markere innovasjonen." [10]

I et tidligere perspektiv er Pygmalion den greske varianten av det fønikiske kongsnavnet Pumayyaton, se Pygmalion av Tyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Galene» i: Smith Classics Dictionary. Endelsen -teia eller -theia betyr «gudinne», som i andre navn på nereider: Amatheia, Psamathe, Leukotheia, Pasitheia, etc. Hesiod har både en Galene («Vindstille hav») og en Galateia navngitt som nereider. Galateia som vindstille eller rolig hav-gudinne synes å være en sannsynlig referanse; begrunnelsen for Galateia som «melkehvit» (som ved elfenbein eller marmor) kommer fra adjektivformen av galaktos, galakteia.
  2. ^ Law, Helen H. (1932): «The name Galatea in the Pygmalion myth» i: The Classical Journal, 27, s. 337-342; Reinhold, Meyer (1971): «The Naming of Pygmalion's Animated Statue» i: The Classical Journal 66.4, s. 316-319: Reinhold bemerker at førsteutgaven Lemprière's Bibliotheca classica fra 1788 ikke har noe oppslag for «Galatea», og at dette ble satt i senere utgaver.
  3. ^ Reinhold, Meyer (1971): «The Naming of Pygmalion's Animated Statue», s. 316.
  4. ^ Ovid: Metamorfoser x.243ff.
  5. ^ Carr, J.L. (1960): «Pygmalion and the philosophes: the animated statue in eighteenth-century France» i: Journal of the Warburg and Courtauld Institutes 23, s. 239-255.
  6. ^ Reinhold, Meyer (1971), eo. loc.
  7. ^ I henhold til romerske Gaius Julius Hyginus: Fabula 142, var Kinyras en sønn av Pafos, således legitim i den patriarkalsk skikk, men Bibliotheke gjør Kinyras til en inntrenger, som kommer med noen av sitt folk fra Kilikia, det nærmeste stedet på kysten av Anatolia, og er således en frier utenfra i matrilineær skikk.
  8. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheke, iii.14.3.
  9. ^ Nedtegnet i en Erōtes fra 100-tallet e.Kr. som tradisjonelt (og feilaktig) har blitt tilskrevet Lukian.
  10. ^ Graves, Robert (1960): The Greek Myths. ISBN 0-14-017199-1. s. 64.1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]