Gösta Hammarlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gösta Hammarlund
Født30. jan. 1903[1]Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Død12. juli 1987[1]Rediger på Wikidata (84 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, illustratør, journalistRediger på Wikidata
Far Fred. OlsenRediger på Wikidata
Søsken Rudolf Olsen, Thomas Olsen, Fritz OlsenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Utmerkelser Oslo bys kulturpris (1977), Årets Ølhund (1974)Rediger på Wikidata
Felt Avistegning, illustrasjon, bokkunst
Kjente verkKommentartegninger i Dagbladet

Gustav Harald Hammarlund, eller Gösta Hammarlund, (født 30. januar 1903 i Stockholm, død 12. juli 1987 i Oslo) var en svensk-norsk tegner og journalist.

Ungdom[rediger | rediger kilde]

Gösta Hammarlund var sønn av skipsreder Fred. Olsen. Han var født utenfor ekteskap, og bodde den første delen av sitt liv i Stockholm hos familien Hammarlund. I 1916 flyttet han til Oslo, der han fikk handelsutdannelse og sin første yrkespraksis. Han arbeidet fra 1925 til 1937 som shipping-agent i rederiet Fred. Olsen & Co., både på Tenerife og i Oslo.

Avistegning[rediger | rediger kilde]

Gösta Hammarlund var selvlært som tegner. I 1940 ble han kalt til Dagbladet av nyhetsredaktør Gunnar Larsen, og han lagde tegneserien Jungle-Jack, en parodi på andre serier som Fantomet og Tarzan, men ble seinere samme år fast avistegner etter Thoralf Klouman. Han hadde sin daglige tegning på side tre, der han med karakteristisk løs strek og typiske Oslo-tekster kommenterte hverdagens hendelser. Han tegna også portretter til lørdagsintervjuene, samt konsert- og teatertegninger, og skreiv en periode petiter under signaturen «Flaneur».

Bøker[rediger | rediger kilde]

Gösta Hammarlund utgav romanen Møte med fru Brontze i 1939 og flere samlinger med avistegningene sine. Han illustrerte en lang rekke bøker, blant annet C. Brahms' og S. J. Simons Et fornemt hus (1947), Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget (1962), Gunnar Larsens Berømte elskovspar (1951) og flere bøker av Johan Borgen, Peder W. Cappelen, Vidar Sandbeck og flere.

Kunst[rediger | rediger kilde]

Hammarlunds daglige kommentartegninger i Dagbladet gjorde ham til en institusjon innen norsk avistegning, og Hammarlund mottok den høythengende journalistutmerkelsen Narvesenprisen i 1969. I 1978 ble han dessuten tildelt Oslo bys kulturpris. Han er representert i Nasjonalgalleriet, Ringve Museum, Norsk kulturråd og Kunst på Arbeidsplassen og har flere tegninger på Theatercafeen i Oslo og i Fred. Olsens skip «Blendheim» og «Braemar». Han hadde separatutstilling i Kobberstikksalen, Nasjonalgalleriet i 1969 og i Munchmuseet i forbindelse med 75-årsdagen hans i 1978.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]