Ringve Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ringve Museum
Ringve Museum
Ringve, Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.
Sted Trondheim
Etablert 1952
Museumstype musikkhistorie, instrumenter
Direktør Ivar Roger Hansen

Hovedhuset på Ringve. Foto: Lena Knutli/Ringve.

Ringve Museum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter og en av de gamle lystgårdene på Lade like utenfor Trondheim sentrum. Ringve er et av museene som inngår i Museene i Sør-Trøndelag (MiST).

Museet ble åpnet for publikum 11. oktober 1952,[1] og bygger på grunnleggeren Victoria Bachkes private samlinger. Ringve har i dag en instrumentsamling som omfatter ca. 2 000[2] musikkinstrumenter fra hele verden. Noen av instrumentene brukes aktivt i formidlingen. Under en brann sommeren 2015 gikk imidlertid to klaverinstrumenter tapt, og det ble betydelige skader på deler av bygningsmassen.[3] Bygningene på Ringve representerer tre århundrer i gårdens historie, og den eldste bygningen kan dateres tilbake til 1700-tallet.[4] Ringve gård er barndomshjemmet til sjøhelten Peter Wessel «Tordenskjold». Ringve botaniske hage på 130 dekar omkranser bygningene,[5] og drives av Vitenskapsmuseet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Victoria Bachkes svigerfar, Anton Sophus Bachke kjøpte gården i 1878.[6] Grunnleggeren Victoria Bachke ble etterfulgt av Jan Voigt som direktør i 1963, av Peter Andreas Kjeldsberg i 1997 og av Ivar Roger Hansen i 2014.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Ringve har to faste utstillinger, «Hovedbygningen» og «Låven». Hovedbygningen med interiører fra 1880-årene er ramme for omvisninger med musikkdemonstrasjoner i sommerhalvåret, der guidene demonstrerer et utvalg av instrumentene, mens utstillingen «Museet på Låven» er tilgjengelig hele året.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Ringve har i dag en instrumentsamling som omfatter ca. 2000 musikkinstrumenter fra hele verden. Av disse er omkring 700 såkalte klassiske europeiske instrumenter, dertil europeiske og ikke-europeiske tradisjonelle instrumenter.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sissel Guttormsen: "Ringve - en annen verden", Trondheim, 2005, s. 57.
  2. ^ http://ringve.no/om-ringve/samlingene/instrumentsamlingen/
  3. ^ Museumsdirektøren: – Vanskelig å erstatte de tapte verdiene vg.no (3. august 2015) Takket være et vanntåkeanlegg ble skadene begrenset.
  4. ^ Sissel Guttormsen: "Ringve - en annen verden", Trondheim, 2005, s. 32.
  5. ^ http://ringve.no/botanisk-hage/om-botanisk-hage/
  6. ^ Menneskene. Ringve Musikkmuseum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 63°26′51″N 10°27′16″Ø