Fritz Lang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den østerrikske filmregissøren Fritz Lang under innspillinga av Frau im Mond 1929.
Fritz Lang og kona og kollegaen Thea von Harbou i leiligheten deres i Hohenzollerndamm 52 i Berlin i 1924.

Fritz Lang (døpt Friedrich Christian Anton Lang, født 5. desember 1890 i Wien, død 2. august 1976 i Beverly Hills i Los Angeles i California) var en østerriksk-amerikansk filminstruktør og manuskriptforfatter.

Sammen med sin kone, forfatteren Thea von Harbou 1888-1954), som i Weimartiden skrev manuskriptene til flere av hans klassikere, blant annet fremtidseposet Metropolis og Dr. Mabuses testament, revolusjonerte han filmen. Han utviklet en egen estetikk som gjorde filmer som M, Dr. Mabuse og Metropolis til milepæler i filmhistorien. Ut over det estetiske rommer hans filmer alltid en betagende historie som blir fortalt i en ekspressiv og dyster atmosfære.

Fritz Lang blir ofte betegnet som en tysk filminstruktør, men i hele den perioden han arbeidet i Tyskland, var han østerriksk statsborger. Etter at han emigrerte til USA ble han amerikansk statsborger. Han har aldri hatt et tysk statsborgerskap.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


regissørstubbDenne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.