Kvinnen i vinduet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinnen i vinduet
orig. The Woman in the Window
Generell informasjon
Utgivelsesår1944
Prod.landUSA
Lengde99 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiFritz Lang
MusikkArthur Lange
Prod.selskapRKO Radio Pictures
Eksterne lenker

Kvinnen i vinduet[1], (originaltittel: The Woman in the Window) er en amerikansk film noir fra 1944 regissert av Fritz Lang med Joan Bennett og Edward G. Robinson i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at høyskole-professor Richard Wanley sender sin kone og to barn på ferie, går han til en lokal klubb for å møte venner. Men Wanley legger merke til et slående oljeportrett av Alice Reed i et butikkvindu. Han og vennene hans snakker om det vakre maleriet, og dets motiv. Senere møter Wanley Reed som var avbildet på portrettet. Reed overbeviser Wanley om å bli med henne på drinker. Senere går de til Reeds hjem. Men et uventet besøk fra hennes rike hemmelige elsker Claude Mazard, først kjent for Reed under navnet Frank Howard, fører til en kamp hvor Wanley dreper Mazard i selvforsvar.

Wanley og Reed konspirerer for å dekke over drapet, og Wanley fjerner Mazards kropp. Imidlertid etterlater Wanley en rekke ledetråder, og det var flere vitner. En av Wanleys venner fra klubben, distriktsadvokat Frank Lalor, har kunnskap om etterforskningen. Wanley blir invitert tilbake til åstedet som Lalors venn, men ikke som mistenkt. Ved flere anledninger nevner Wanley ting som kan se ut til å tyde på at han kan vite mer om drapet enn han burde, men Lalor mistenker ikke Wanley. Etter hvert som politiet får tak i flere bevis blir Reed utpresset av Heidt, en korrupt tidligere politimann og Mazards livvakt. Wanley og Reed diskuterer problemet, og konkluderer med at den beste måten å håndtere en utpresser på er å drepe ham.

Wanley gir Reed reseptbelagte medisiner i pulver-form til drapet. Når Heidt kommer for å hente pengene han fikk gjennom utpressingen, tilbyr Reed ham en cocktail. Men han blir mistenksom, og tar med seg pengene sint og reiser sin vei etter å ha utledet planen hennes. Reed kontakter Wanley for å fortelle om det mislykkede forsøket på å drepe Reed, noe som fikk ham til å overdose med det gjenværende reseptbelagte pulveret i et selvmordsforsøk. I mellomtiden blir Heidt drept i en skuddveksling, umiddelbart etter å ha forlatt Reeds hjem, og politiet mistenker Heidt er Mazards morder.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Edward G. Robinson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmfront.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]