Spioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spioner
orig. Spione
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerThriller
Utgivelsesår1928
Prod.landTyskland
Lengde2 t. 58 min.
Språkstum (tyske mellomtitler)
Bak kamera
RegiFritz Lang
ProdusentErich Pommer
ManusforfatterFritz Lang
Thea von Harbou
SjeffotografFritz Arno Wagner
Eksterne lenker

Spioner (originaltittel: Spione) er et tysk stumfilm-thriller fra 1928 regissert av Fritz Lang.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den vakre russiske spionen Sonja Baranikowa forfører oberst Jellusic, og får ham til å forråde sitt land. Hennes arbeidsgiver Haghi er en tilsynelatende respektabel bankdirektør, men i virkeligheten leder han en spionorganisasjon. Jason, som er leder for Secret Service, gir en kjekk ung agent ordre om å stoppe den mystiske Haghi. Agenten er kun kjent under dekknavnet «nr. 326». Haghi kjenner til denne spionen, og pålegger Sonja å etablere tillit hos nr. 326. Sonja overbeviser agenten om at hun nettopp har skutt en mann som forsøkte å voldta henne, og han skjuler henne for politiet.

Det oppstår varme følelser mellom de to. Sonja vil ikke å forråde nr. 326, og Haghi fatter mistanke om at Sonja har forelsket seg i nr. 326. Etter at hun har nektet å medvirke til at Haghi får tak i agenten, sperrer Haghi henne inne i sitt hemmelige hovedkvarter.

Haghi forsøker å få tak i en viktig, hemmelig japansk traktat. Han presser den opiumavhengige lady Leslane til å avsløre hva ektemannen hennes vet om forhandlingene. Akira Masimoto, en japansk sikkerhetssjef som oppbevarer traktaten, krysser stier med agent 326. Agenten oppsøker Sonya, og oppdager at leiligheten hennes er tømt. Masimoto finner ham, og forteller at han vil pågripe Sonja for spionasje.

Masimoto gir tre forskjellige kurerer en forseglet pakke hver, som de skal frakte til Tokyo. Han forteller dem at i én av pakkene ligger det en kopi av traktaten. Haghi får tak i alle tre pakkene, men finner bare aviser. Masimoto har utviklet sympati overfor Kitty, en ung kvinne han har møtt i et voldsomt regnvær. Han er i ferd med å reise til Japan med den hemmelige traktaten, men Kitty ber ham tilbringe noen timer sammen med henne. Han klarer ikke å motstå skjønnheten hennes, men når han våkner neste morgen, har Kitty forsvunnet med traktaten. Vanæret begår han seppuku.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Spioner» (norsk). Medietilsynet. Besøkt 11. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]