Frihetens regn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frihetens regn
orig. The Shawshank Redemption
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] kompisfilm, fengselfilm, kriminalfilm,[2] filmatisert litteratur
Utgivelsesår1994
NasjonalitetUSA
Lengde142 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrank Darabont Rediger dette på Wikidata
ManusFrank Darabont, Stephen King Rediger dette på Wikidata
TemaHåp,[3] fengsling,[3] fengsel i USA,[3] mannlig bonding,[3] vennskap,[3] korrupsjon,[3] maktmisbruk,[3] justismord[3]
Basert på
Rita Hayworth and Shawshank Redemption (Stephen King)[4] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Niki Marvin
MusikkThomas Newman Rediger dette på Wikidata
FotoRoger Deakins Rediger dette på Wikidata
KlippRichard Francis-Bruce Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, James Whitmore, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, Jeffrey DeMunn, Jude Ciccolella, David Proval, Paul McCrane, Frank Medrano, Larry Brandenburg, Ned Bellamy, Don McManus, Brian Delate, John Horton,[5] Alfonso Freeman, Bill Bolender Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapColumbia Pictures, Castle Rock Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Columbia Pictures
Netflix
iTunes
Budsjett25 000 000 USD[6] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning28 817 291 USD (globalt),[7] 28 767 189 USD (USA)[8] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)
6 oppføringer
23. september 1994 (USA)
10. september 1994 (Toronto internasjonale filmfestival)[9]
9. mars 1995 (Tyskland)[10]
1. mars 1995 (Frankrike)
6. juli 1995 (Tsjekkia)
1994
UtmerkelserAmerican Society of Cinematographers Award for Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases (1994) (vinner: Roger Deakins)
National Board of Review: Top Ten Films
Eksterne lenker

Frihetens regn (originaltittel: The Shawshank Redemption) er en amerikansk dramafilm fra 1994, skrevet og regissert av Frank Darabont og basert på novellen Rita Hayworth and Shawshank Redemption av Stephen King. Hovedrollene innehas av Tim Robbins (Andy Dufresne) og Morgan Freeman (Ellis Redding).

William[rediger | rediger kilde]

I 1947 blir Andy Dufresne anklaget for å ha myrdet sin kone og kjæresten. Han blir dømt til to påfølgende livstidsstraff i fengsel og blir overført til et fengsel upstate for å sone straffen. Når Andy ankommer, møter han en smugler ved navn Ellis Redding. Andy får i oppdrag å jobbe i fengselets vaskeri, hvor han ofte blir overfalt av Bogs Diamond og hans håndlangere.

I 1949 overhører Andy Byron Hadley, sjefskapteinen for fengselsvaktene, som klager over å bli beskattet på en arv. For å støtte den beleirede Hadley, tilbyr Andy å hjelpe til med lovlig ly for noen penger. Etter et angrep fra Bogs og hans håndlangere som brutalt skadet Andy, slår Hadley Bogs under sin egen sak som gjengjeld.Med Bogs forkrøplet og lam, blir han overført til et fengselssykehus upstate, noe som får håndlangerne hans til å gå i oppløsning, og Andy blir aldri angrepet igjen. Samuel Norton, vaktmester og tilsynsmann for fengselet, tildeler Andy til biblioteket for å hjelpe til med den eldre innsatte Brooks Hatlen, en front for å bruke Andys økonomiske ekspertise til å håndtere økonomiske saker for andre fengselsansatte, vakter fra andre fengsler og vaktmesteren selv.Andy begynner å skrive ukentlige brev til statens lovgiver og ber om midler for å forbedre fengselets utslitte bibliotek.

I 1954 blir Brooks prøveløslatt etter å ha sonet femti år, men kan ikke tilpasse seg omverdenen, og han dør til slutt etter å ha hengt seg selv. Lovgiveren sender en bibliotekdonasjon som inkluderer en plate med en eldgammel symfoni. Andy spiller sangen over høyttaleranlegget, til vaktmesterens irritasjon, som har Andy dømt til isolasjon i to uker.

I 1963 begynte Norton å utnytte fengselsarbeid til offentlige arbeider, tjene penger ved å underbytte dyktige arbeidskostnader og motta bestikkelser. Andy begynner å hvitvaske penger ved å bruke et falskt navn. I 1965 blir fangene møtt av Tommy Williams, som er fengslet for tyveri. I 1966 hjelper Andy Tommy med å bestå sin generelle pedagogiske utvikling. Tommy forklarer til Andy at en annen cellekamerat i et annet fengsel var ansvarlig for drapene som Andy ble dømt for. Andy forklarer dette til vaktmesteren, som avviser det, og når Andy nevner om pengene, får vaktmesteren Andy dømt til isolasjon igjen. En natt tilkaller vaktmesteren Tommy utenfor, hvor kaptein Hadley skyter Tommy i hjel som et middel til henrettelse. Norton besøker Andy i sin innesperring for å forklare om Tommys henrettelse. I tillegg har Norton til hensikt å fjerne alt innhold fra biblioteket, fjerne Andys beskyttelse fra vaktene, og sette Andy i de verre forholdene med de mest hardbarkede kriminelle i fengsel. I stedet for å tenke på det, får han Andy til å tilbringe en måned til på isolasjon.

Etter løslatelsen fra ensomheten, forklarer Andy til Ellis at han drømmer om å bo i Zihuatanejo, en meksikansk by på stillehavskysten. Andy forteller også Ellis om en spesifikk slåttemark nær Buxton, Maine, og ber Ellis om å love, når han er løslatt, å hente en pakke som Andy begravde der.

Under neste dags navneopprop finner vaktene Andys celle ledig. Norton kaster steiner som river fra hverandre en plakat, og avslører en tunnel som Andy hadde gravd med en steinhammer i løpet av de siste nitten årene. Den forrige natten brukte Andy tauet til å rømme gjennom tunnelen og kloakkrøret i fengselet, og tok Nortons drakt, sko og hovedbok, som inneholdt bevis på hvitvaskingen. Andy bruker et falskt navn og tar ut de hvitvaskede pengene fra flere banker før han sender hovedboken og andre bevis på korrupsjonen og drapene i fengselet til en lokal avis. Delstatspolitiet og det føderale etterforskningsbyrået ankommer fengselet og arresterer Hadley, mens Norton begår selvmord med et selvpåført skuddsår for å unngå arrestasjonen.

I 1967 blir Ellis prøveløslatt etter å ha sonet førti år, men sliter med å tilpasse seg livet i omverdenen. Ellis husker løftet til Andy, og besøker Buxton og finner en cache som inneholder penger og et brev som ber ham komme til Zihuatanejo. Ellis bryter prøveløslatelsen ved å reise til Fort Hancock, Texas, og krysse grensen til Mexico, og innrømme at han endelig føler håp. Ellis Han finner Andy på en strand i Zihuatanejo, og de to gjenforenes.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Frihetens regn er stemt fram til en av tidenes beste filmer i flere avstemninger, blant annet på Internet Movie Database. Per november 2014 ligger den på 1.-plass med karakteren 9,3 (av 10) med ca. 1 300 000 stemmer.[11]

Filmen var nominert til sju Oscar, blant andre Morgan Freeman for beste mannlige hovedrolle, men vant ingen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Writers Guild of America West, Writers Guild of America project ID 791823, Wikidata Q8038459, http://www.wga.org/ 
 2. ^ (på en) Metacritic, OCLC 911795326, Metacritic-ID movie/the-shawshank-redemption, Wikidata Q150248, https://www.metacritic.com 
 3. ^ a b c d e f g h (på en) The Shawshank Redemption, Composer: Thomas Newman. Screenwriter: Frank Darabont, Stephen King. Director: Frank Darabont, 23. september 1994, ASIN B001EBV0P8, Wikidata Q172241, http://www.shawshankredemption.org/ 
 4. ^ "Nyckeln till frihet på SFDb"; besøksdato: 8. november 2012; publisert i: Svensk Filmdatabas.
 5. ^ (på en) Internet Movie Database, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
 6. ^ https://ew.com/article/1994/09/30/shawshank-redemption-2-pros-and-countless-cons/; Entertainment Weekly; besøksdato: 23. juni 2021.
 7. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt0111161/?ref_=bo_se_r_1; Box Office Mojo; besøksdato: 18. desember 2021.
 8. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt0111161/; Box Office Mojo; besøksdato: 30. mai 2022.
 9. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.zelluloid.de, besøkt 10. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ «Frihetens regn». imdb. Besøkt 5. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: