Hopp til innhold

Frank Darabont

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frank Darabont
FødtFerenc Árpád Darabont
28. januar 1959 (65 år)
Montbéliard, Frankrike
BeskjeftigelseFilmregissør
Screenwriter
Producer
Utdannet vedHollywood High School
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America West
Aktive år1981-
IMDbIMDb

Frank Darabont (født 28. januar 1959) er en amerikansk filmregissør med tre Academy Awards.[1] Han har vært involvert i produksjon til to Academy Award-nominerte filmer, Frihetens Regn[2] og Den grønne mil.[3]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Darabont ble født i en flyktningsleir i Montbéliard i Frankrike. Foreldrene hans flyktet fra Ungarn etter den ungarske revolusjonen i 1956. Mens han fortsatt var et spedbarn flyttet foreldrene til USA.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I en alder av 20 ble Darabont involvert i filmlaging. En av hans første filmer var en kort tilpasning av Stephen Kings The Woman in the Room, som kom med på semifinalistlistene under overveielsen av Academy Award i 1983. Denne korte potboileren førte til at han ble nært assosiert med King, som ga han muntlig rettigheter til ett av hans andre korte verk, Rita Hayworth og Frihetens Regn fra samlingen Different seasons.

Før han regissørkarriere var Darabont en suksessfull og ettersøkt manuskriptskriver med arbeid innenfor filmer som: A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, The Blob, The fly II og en uprodusert etterfølgelse av filmen Commando[4] (som ble forbudt i Norge). Darabont gjorde sin debut med Buried Alive, en TV-film med 2 000 000 USD i budsjett, og som ble sendt på USA-nettverket i 1990. Darabont fortsatte med et utvidet løp som skribent for George Lucas' kortlevde TV-serier: The Young Indiana Jones Chronicles. Han ble kjent etter å ha gjort en god avtale med Stephen King ved å skrive og regissere Frihetens Regn i 1994, som ble nominert til «Beste tilpassede manuskript» under Academy Awards i 1995. Filmen ble også nominert til seks andre Academy Awards, inkludert «Beste film».

Etter en femårs pause returnerte Darabont til skjermene med den velmotatte Den grønne mil, en film han regisserte, skrev og produserte. Som Frihetens Regn så var denne filmen også basert på et verk av Stephen King. Filmen ble nominert til «Beste film», og Darabont ble nominert til sin andre Academy Award for «Best tilpassede manuskript». Han etterfulgte dette med Majestic to år senere til en del mindre fanfare. Etter å ha fått lunkede anmeldelser av kritikerne feilet besøkstallene, og filmen tjente kun inn halvparten av dets 72 millioner USD budsjett internasjonalt.

Velkjent for sine manuskriptskriveferdigheter er Darabont kjent for å ha arbeidet med manuskriptene til Steven Spielbergs filmer Redd Menig Ryan og Minority Report. I 2002 skrev han et tidlig utkast av Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, og mens Steven Spielberg angivelig elsket det, avviste George Lucas manuskriptet av ukjent grunn.

I 2005 publiserte Cemetery Dance Publications Darabonts roman: Walpuski's Typewriter i en begrenset utgave. Historien, som originalt ble skrevet i tyveårene, dukket først opp i Jessie Horstings magasin: Midnight Graffiti.

Filmografi (som regissør)[rediger | rediger kilde]

  • Buried Alive (1990) (TV) – Regissør
  • Frihetens Regn (1994) – Regissør, Manuskriptforfatter
  • Den grønne mil (1999) – Regissør, Manuskriptforfatter, Produsent
  • Majestic (2001) – Regissør, Produsent
  • The Mist (2007) – Regissør, Manuskriptforfatter

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]