Vennskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friendship by Petrona Viera (1895–1960)

Vennskap er et forhold av gjensidig affeksjon mellom mennesker.[1] Det er en sterkere form for mellommenneskelig samhold enn en assosiasjon, slik som en klassekamerat, nabo, medarbeider eller kollega.

I noen kulturer, er vennskapskonseptet begrenset til et lite antall meget dype forhold, i andre, slik som USA og Canada, kan en person ha mange venner, pluss kanskje et mer intenst forhold med en eller to mennesker, som kan kalles "gode venner" eller "bestevenner". Selv om det er mange former for vennskap, kan noen variere fra sted til sted, spesielle karakteristikker er til stede i mange slike forbindelser. Slike egenskaper inkluderer å velge å være sammen med hverandre, sette pris på tiden de deler sammen og være i stand til å delta i en positiv og støttende rolle mot hverandre.[2]

Noen ganger skilles venner fra familie, som i uttrykket "familie og venner", og noen ganger fra elskere.

Vennskap har blitt studert i akademiske felt, slik som kommunikasjon, sosiologi, sosialpsykologi, antropologi og filosofi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Definition for friend». Oxford Dictionaries. Oxford Dictionary Press. 
  2. ^ Howes, Carollee (1983). «Patterns of Friendship». Child Development. 54 (4): 1041–1053. JSTOR 1129908. doi:10.2307/1129908.