Friedrich Alfred Krupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Friedrich Alfred Krupp i 1900

Friedrich Alfred Krupp (født 17. februar 1854, død 22. november 1902) var en tysk industrimann og leder for Kruppkonsernet i perioden 1887-1902. Han var sønn til Alfred Krupp.

Friedrich Alfred Krupp tok over konsernet etter farens død i 1887 og i motsetning til sin far, var «Fritz» som Friedrich Alfred ble kalt, opptatt av andre fagområder enn hva som var en del av familiebedriftens område. Han var kjent som en filantrop, noe som var svært uvanlig blant industrilederen i Ruhr-området på den tiden, og denne interessen ledet ham også i retning av studier innen eugenikk.

Men han hadde også anlegg og interesser som kom bedriften til gode, blant annet hadde han meget gode selgeregenskaper. Han pleiet nær kontakt med keiser Wilhelm II. Under hans ledelse vokste bedriften stadig videre, til nye produkter og til markeder over hele verden. Innen våpenproduksjonen ble maskingeværet utviklet, og nye motortyper. Slik ble han den første som forsynte Europa med dieselmotorer. Han initierte også utviklingsprogrammer som senere førte til utviklingen av den tyske u-båtflåten.

Under «Fritz» ekspanderte derfor virksomheten sterkt og antall ansatte ved fabrikken i Essen ble fordoblet til 45 000.

Friedrich Alfred Krupp var ofte på reise og tilbrakte mye tid på sin feriested på Capri, særlig om vinteren. I 1902 avslørte den sosialdemokratiske avisen Vorwärts hans forbindelser med en rekke unge menn og barn, noe som medførte en stor skandale. Han ble sammen med kunstmaleren Christian Wilhelm Allers beskyldt for å fraktet ungdommer til Bristol hotell i Berlin. Han døde 22. november samme år, offisielt av hjerneslag, men deler av pressen hevdet han begikk selvmord.

Hans datter Bertha Krupp von Bohlen und Halbach arvet konsernet og fra 1906 var det hennes mann Gustav Krupp von Bohlen und Halbach som var leder av konsernet.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Friedrich Alfred Krupp – bilder, video eller lyd