Alfred Krupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alfred Krupp
Født26. apr. 1812[1][2][3]Rediger på Wikidata
Essen
Død14. juli 1887[1][2][4]Rediger på Wikidata (75 år)
Essen
BeskjeftigelseOppfinner, forretningsmagnat, industrieier Rediger på Wikidata
FarFriedrich Krupp
MorTheresia Helene Johanna Wilhelmi[5]
SøskenHermann Krupp
BarnFriedrich Alfred Krupp
NasjonalitetKongeriket Preussen
GravlagtFriedhof Bredeney
Medlem avVerein Deutscher Ingenieure (1862–) (æresmedlem)

Gusstahlfabrik Essen, 1864

Alfred Krupp, egentlig Alfried Felix Alwyn Krupp, (født 26. april 1812 i Essen i Tyskland, død 14. juli 1887 samme sted) var en tysk industrimann og leder for Krupp i mer enn 60 år.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alfred Krupp var sønn av konserngrunnleggeren Friedrich Krupp og Therese Krupp. Familien Krupps forfedre varrådsherrer og ansette handelsfolk i Essen. Som stamfar regnet de den hollandske religionsflyktning Arndt Kruipe (død 1624).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Da faren døde i 1826, måtte den 14-årige Alfred slutte skolen og overta ansvaret for bedriften sammen med moren. De første årene var vanskelig da farens produktutvikling ikke kastet av seg. Den unge Alfred måtte arbeide i produksjonen på linje med arbeidsfolkene om dagen og forsket videre langs farens linjer om natten. I de første 15 årene av hans periode var det såvidt bedriften hadde penger til lønninger.

I 1841 fikk produktutviklingen et gjennombrudd og de kunne støpe stål i store, massive blokker, noe som dannet grunnlag for å produsere kanoner i stål. De første kom i 1847 og i 1851 kom de med en helt nytt og banebrytende stålhjul til jernbanemateriell. De utviklet også etter hvert kanoner som kunne lades i bakkant, noe som revolusjonerte dette våpenet framfor de tidligere munningsladede da både tempoet og treffsikkerheten ble bedre.

Under Den fransk-prøyssiske krig (18701871) fikk særlig disse kanonene sitt gjennombrudd, noe som hadde enorm betydning for bedriften. Etter at franskmennene tapte krigen, solgte de også disse våpnene til dem. Den internasjonale anerkjennelsen gjorde at bedriften fikk en sterk og rask ekspansjon.

Han utviklet familiebedriften til et internasjonalt konsern med en bred produksjonslinje som omfattet alt fra jernbanemateriell, men særlig våpen. Blant de viktigste kundene var Preussen og fra 1871 Det tyske riket. Ved hans død var det 20 200 ansatte ved fabrikken i Essen, og med ansatte utenfor kjernefabrikken var det hele 75 000 ansatte i hans tjeneste. Under byggingen av Villa Hügel midt under den fransk-prøyssiske krig klarte han å få levert fransk granitt til tross for handelsembargoen som gjaldt under krigen. Hans posisjon som samtidens store våpenprodusent gjorde at han fikk tilnavnet «Kanonenkönig» («kanonkongen»).

Hans sønn Friedrich Alfred Krupp overtok konsernet etter sin far.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alfred-Krupp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 161087, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, BNF-ID 121082692[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (de) Der Kanonenkönig – originaltekster fra den tyskspråklige Wikikilden