Margarethe Krupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Margarethe Krupp
Født15. mars 1854Rediger på Wikidata
Wrocław
Død24. feb. 1931Rediger på Wikidata (76 år)
Essen
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
EktefelleFriedrich Alfred Krupp
FarAugust, Freiherr von Ende[1]
MorEleonora, Gräfin von Königsdorff[1]
BarnBarbara Krupp
Bertha Krupp von Bohlen und Halbach
NasjonalitetTyskland

Margarethe Krupp med døtrene Bertha (t.v.) og Barbara
Den unge Margarethe Krupp

Margarethe Krupp, egentlig Margarethe Freiin von Ende, (født 15. mars 1854 i Breslau, død 24. februar 1931 i Essen) var gift med industriherren Friedrich Alfred Krupp, medlem av konsernledelsen av Kruppkonsernet som formynder for datteren og enearvingen Bertha, og dannet stiftelsen Margarethe Krupp Stiftung for boligutvikling og sto bak utviklingen av bydelen Margarethenhöhe i Essen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Margarethe von Ende var datter av den prøyssiske overpresidenten i Provinsen Hessen-Nassau, friherre August von Ende, og grevinne Eleonore von Königsdorff. Hennes bror Siegfried von Ende var prøssisk generalløytnant, blant på vestfronten under første verdenskrig.

I to år gikk Margarethe på en Höhere Töchterschule (høyere datterskole). Etter å ha gått på lærerinneseminar virket hun som guvernante i England og i Anhalts hoff i Dessau.

Kruppkonsernet[rediger | rediger kilde]

Hun giftet seg i 1882 med Friedrich Alfred Krupp, og de fikk to døtre Bertha (f. 1886) og Barbara (f. 1887), gift med friherre Tilo von Wilmowsky i 1907.[2]

Da ektemannen, Friedrich Alfred Krupp, døde brått i 1902 var den eldste datteren Bertha satt inn som enearving til konsernet, men hun var på dette tidspunktet ikke myndig, kun 16 år. Man valgte å løse dette ved å gjøre om konsernet til et aksjeselskap med henne som eneeier. Ledelsen av selskapet gikk videre med den eksisterende ledelsen og Margarethe Krupp ble formynder. Dette varte fram til Bartha i 1907 giftet seg med den tyske diplomaten Gustav von Bohlen und Halbach. Han tok da også navnet Krupp som ble knyttet til rollen som leder for selskapet og keiser Wilhelm ga tillatelse til dette gjennom en egen særlov.

Hun var i det følgende medlem i selskapsstyret og skapte en stiftelse, og var også en av drivkreftene bak anleggelsen av Margarethenhöhe, oppkalt etter henne selv. Denne er blitt en bydel i Essen. Allerede da den ble bygd i årene 1909 til 1920 gjaldt den som et godt eksempel på en formålstjenlig og menneskelig bygningsstil. Ingen fasade er lik noen annen og bydelen har store grøntareal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Barbara Krupp Weds. Second Daughter of the Great Steelmaker Becomes at Baroness». The New York Times. 8. mai 1907. Besøkt 9. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]