Frederick Chilton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Frederick Chilton Ph.D. er en litterær person fra romanene Den røde drage og Nattsvermeren skrevet av Thomas Harris og filmatiseringen av romanene. Han er direktør av «Chesapeake State Hospital for the Criminally Insane» og senere «Baltimore Hospital for the Criminally Insane» der han behandlet sin mest berømte pasient Hannibal Lecter. I Manhunter fremstilles han av Benjamin Hendrickson og i Nattsvermeren og Den røde drage fremstilles han av Anthony Heald.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hans rolle i Den røde drage er en liten en. Hans personale finner en melding fra Francis Dolarhyde i Lecters toalettpapir, og Chilton tilkaller da Will Graham og FBI. I filmatiseringen av boken er hans rolle utvidet.

I Nattsvermeren blir han igjen kontaktet av FBI for å få intervjue Lecter i forbindelse med «Buffalo Bill»-mordene, denne gangen av Clarice Starling. Chilton blir etterhvert sjalu på forholdet mellom Lecter og Starling og plasserer opptaksutstyr i cellen til Lecter for å kunne lytte på deres samtaler. Han får sin sjanse da han hører at Starling, under ordre fra Jack Crawford tilbyr Lecter mye bedre soningsforhold hvis han gir opplysninger som ledere til arrestasjonen av «Buffalo Bill». Han undersøker dette og finner ut at det hele er en bløff, men arrangerer et møte med senator Martin for å ta all æren selv. Lecter aksepterer, men gir falsk informasjon ti Senator Martin og Paul Krendler fra Justisdepartementet, han gir dem et falskt navn på Buffalo Bill, «William Rubin» eller «Billy Rubin». (Bilirubin er et fargestoff som finnes i avføring, som har samme farge som Chiltons hår. I filmversjonen er navnet byttet til «Louis Friend», et anagram for «iron sulfide», også kjent som «narregull».)

Da Lecter senere rømmer fra politiet involverer Chilton seg i jakten. Chilton mottar senere et brev fra Lecter der han forteller at han vil få sin hevn over Chilton, og når han er ferdig vil Chilton få sin mat gjennom en slange. Lecter anbefaler ham også til å tatovere instruksjonene på pannen hans. I filmatiseringen forteller Lecter Starling over telefonen at han skal ha «en gammel venn til middag». Chiltons endelige skjebne er uvisst, men det er sannsynlig at Lecter fikk sin hevn. Chilton opptrer ikke i boken Hannibal, men det nevnes at han forsvant for ca. syv år siden mens han var på ferie.